Novembertől várhatóan felgyorsulnak a hatósági eljárások, egy készülő kormányrendelet értelmében ugyanis több esetben nem lesz szükség hatósági engedélyeztetésre, csupán bejelentésre – közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

A különböző hatósági hozzájárulásokra a szakhatósági engedélyeztetési eljárásokban van szükség, ám ezek beszerzése a tapasztalatok szerint kiszámíthatatlan, bonyolult és hosszadalmas – indokolta a tervezett változtatást a szakminiszter.

Példaként említette, adott esetekben elegendő lenne, ha a szakhatóság csak “tudna” arról, hogy egy raktárban a jövőben használt ruhákat fognak árulni, ám ehhez nem kellene előzetesen engedélyt kérni például a tűzoltóságtól.

Elmondta, hogy eddig négy ágazatot tekintettek át, így az egészségügyre, a pénzügyre, a honvédelemre és a nemzetbiztonságra vonatkozó szakhatósági jogköröket, ennek alapján úgy látják: ezek negyede megszüntethető. Az egyeztetések szeptember végéig tartanak, a kormány pedig várhatóan november közepéig kiadja a rendeletet, ami csökkenti majd a szakhatósági közreműködések számát.

Draskovics Tibor szerint a változtatással nem sérül majd a közérdek, ugyanakkor az ügyfelek a jövőben gyorsabban és egyszerűbben intézhetik ügyeiket.

Baranyi Bertold főosztályvezető-helyettes az MTI-nek azt mondta: várhatóan nem lesz majd szükség arra, hogy a szociális foglalkoztatás engedélyeztetési eljárásába bekapcsolódjon az ÁNTSZ, és arra sem, hogy a fogyasztóvédelmi hivatal bizonyos eljárásaiba bevonja a nemzeti hírközlési hatóságot az elektronikus szerződéskötéssel kapcsolatban.