Az ír kormány határozottan visszautasította, hogy már folyamatban lennének az újabb népszavazás előkészületei a Lisszaboni Szerződés írországi ratfikálásáról.

A kormány egyik tagja hétvégén úgy nyilatkozott, hogy szükség lenne a választópolgárok újbóli megkérdezésére.

Egy, a The Irish Times napilapnak névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő szerint konkrét lépésekről még nem született döntés, mivel jelenleg csak elemzik a helyzetet.

A brit sajtóban eközben olyan értesülések láttak napvilágot, melyek szerint egy esetleges második referendum már csak a jövő évi európai parlamenti választások után, 2009 második felében várható.

Dick Roche Európa-ügyi miniszter nyilatkozata nagy vihart kavart az ír belpolitikában. John Burton munkáspárti politikus ostobának és ártónak minősítette Roche nyilatkozatát. „Nincs okunk azt hinni, hogy egy második népszavazás más eredményt hozna” – vélte a kormánypárti politikus.
Az ellenzéki Fine Gael párt szóvivője szerint a miniszter nyilatkozata azt jelzi, hogy „a kormány semmit sem tanult korábbi, katasztrofális népszavazási kampányából.”

A Lisszaboni Szerződés ellen kampányoló Sinn Fein párt egyik képviselője pedig úgy nyilatkozott, hogy szerinte Roche nyilatkozatával a kormány csak azt akarta felmérni, hogy mi lenne egy újabb népszavazás kimenetele.