A nyári szünet után a héten először ül össze az Európai Parlament, a szokásostól eltérően most Brüsszelben. De nem csak a képviselőknek ért véget a nyár: hétfőn rendkívüli ülést tart az Európai Tanács, ahol a tagállamok állam- és kormányfői a grúziai válságot vitatják meg.

Európai Tanács

A rendkívüli ülést a Tanács soros elnökségét betöltő Franciaország hívta össze. A hétfői (2008. szeptember 1.), Brüsszelben megrendezésre kerülő csúcstalálkozó egyik legfontosabb napirendi pontja az EU-orosz kapcsolatok újraértékelése lesz. Bernard Kouchner francia külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy akár szankciók bevezetésére is sor kerülhet, ám ezt később egy másik francia diplomata időszerűtlennek minősítette. A Moszkva elleni keményebb fellépést mindössze a tagállamok egy kisebb csoportja sürgeti, míg a legtöbb ország ellenzi a büntetőintézkedések foganatosítását, és csak az EU és Oroszország közötti új együttműködési megállapodásról folytatott tárgyalások elhalasztását támogatja.

A csúcstalálkozón emellett a Grúziának nyújtandó további segítségnyújtásról – köztük az Észtország, Lengyelország és Lettország által felvetett megfigyelők küldéséről – is döntenek majd a tagállamok vezetői.

Európai Parlament

Mivel a strasbourgi épület üléstermét még nem sikerült helyreállítani, a képviselők a héten Brüsszelben ülnek össze. Az EP hétfő este, a Tanács rendkívüli ülése után vitatja meg a Grúziában kialakult helyzetet. A vitában az EU elnökségének képviseletében felszólal Bernard Kouchner, francia külügyminiszter.

A héten az EP első olvasatban tárgyalja a repülőjegy-foglalási rendszerekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát, melynek keretében előírnák, hogy a foglalási rendszerekben feltüntetett árak pontosan megegyezzenek a fogyasztó által fizetendőkkel, tehát tartalmazzák az összes adót, díjat, pótdíjat, amelyet a légitársaságnak kell fizetni. A Parlament szakbizottsága előzőleg azt is javasolta, hogy a jövőben tüntessék fel a repülő egy utasra eső széndioxid-kibocsátását és üzemanyag-fogyasztását is, úgy, hogy ezek összehasonlíthatók legyenek a megfelelő busz-, illetve vonatút adataival.

A szeptember végi szavazás előtt a keddi (2008. szeptember 2.) plenáris ülésen vitáznak a képviselők a telekommunikációs jogszabálycsomagról, amely foglalkozik többek között a fogyasztók jogainak erősítésével, a 112-es vészhívó elérhetőségének kiterjesztésével, valamint az összehangolt uniós frekvenciakezeléssel is.

A szerdai (2008. szeptember 3.) plenáris ülés napirendjén többek között az állatok élelmiszeripari célú klónozásáról, valamint a veszélyes anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló jelentések megvitatása szerepel, míg csütörtökön (2008. szeptember 4.) a Parlament közlekedési bizottsága a hajózásra vonatkozó uniós előírások módosításáról tárgyal majd.

Külkapcsolatok

Szerda délután Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke találkozik Borisz Tadics szerb elnökkel, majd ezt követően közös sajtótájékoztatót tartanak.

Aznap a ciprusi elnök, Demetrisz Krisztofiasz a török-ciprusiak vezetőjével Mehmet Ali Talattal találkozik. A két politikus a sziget újraegyesítéséről tárgyal majd. Korábban Talat reményét fejezte ki, hogy a problémát 2008 végéig sikerül megoldani.