A kormány hétfőn benyújtja az Országgyűlésnek a távhő-támogatásról szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat három elemet tartalmaz: a távhő-kompenzáció rendszerét, energiatakarékossághoz támogatási lehetőségeket, valamint az energiaszolgáltatók megadóztatását. Az indítvány szerint a Robin Hood-adót fix ideig, 2010 decemberéig kellene fizetnie ezeknek a cégeknek.

A törvényjavaslat szerint bárki kérhet támogatást ahhoz, hogy a távhő mérhető és szabályozható legyen a lakásában és önkormányzati, illetve állami támogatással ebbe akár már önerő nélkül is belevághat.

A törvény jövő év január 1-jétől lépne hatályba, a távhő-támogatás idei kérdéseit a kormány egy rendeletben szabályozza, amelyről a szerdai ülésen tárgyalnak.

Távhő-támogatást mindenki kapni fog, aki távfűtött lakásban él. Ahol az öregségi nyugdíj minimum 3,5-szeresénél több a jövedelem – ez a legmagasabb kategória, akik eddig nem kaptak kompenzációt – ott fix összegű lesz a támogatás, lakásonként 1.150 forint, az ez alatt lévő négy kategóriában – amelyeket szintén az öregségi nyugdíj minimumhoz viszonyítanak – fogyasztástól függ majd a támogatás mértéke, gigajoulonként 2.184 forint.

Kormányzati információk szerint egy átlagos áremelés esetén – amely Budapesten 8,8 százalékos – egy 50 négyzetméteres átlagos panellakásnál a két legalacsonyabb jövedelmi kategóriában 5, illetve 2 százalékkal csökken a távhő ára a jelenlegihez képest. A legfelső kategóriában pedig így várhatóan átlagosan 3 százalék lesz az áremelkedés.

Az áremelés mértéke a különböző szolgáltatóknál eltérő lehet, hiszen ennek mértéke a cégen és az önkormányzaton múlik.

Számítások szerint így idén 3,3 milliárd forintot költ a kormány távhő-támogatásra, ebből 1,2 milliárdot kapnak azok, akinek eddig nem járt támogatás és 2,1 milliárdot osztanak szét a négy másik jövedelmi kategóriában azoknak akik eddig is kaptak kompenzációt – az MTI értesülései szerint.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a Tv2 Tények című műsorában azt mondta, hogy a támogatás nyomán az alsó két jövedelmi kategóriába tartozóknak már október 15-től pár százalékkal csökkenhet a távfűtési díja. “Miközben emelkedik a gázár szerte a világban, legalább a távfűtéses lakásban élőknek nem lesz nehezebb az élete” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter ugyanakkor úgy vélte, hogy a szolgáltatók a rájuk kivetett adót majd a lakosságra fogják terhelni, ami például a magasabb villanyszámlában jelentkezik.