Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatala a Magyar Gárda-per bíróját ért fenyegetés kapcsán szeretné feltérképezni a bíróságokra, bírókra vonatkozó biztonsági intézkedéseket, és olyan javaslatokat fogalmazna meg, amelyek a jelenleginél jobban szavatolják a bíróságok működését és a bírók biztonságát – mondta Bárándy Gergely (MSZP), az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának OIT-be delegált tagja kedden.

Bárándy Gergely augusztusban kezdeményezte, hogy az OIT tájékozódjon a Magyar Gárda-per bírájának megfenyegetéséről. A politikus az MTI érdeklődésére elmondta: az OIT októberi ülésén, kedden szerepelt a napirenden a kérdés, azonban – egyetértve a hivatalvezetővel – kezdeményezte, hogy azt ne most, hanem csak novemberben tárgyalják.

“Ennek az az oka, hogy a hivatal talán még az általam elképzeltnél is szélesebb körű vizsgálatot folytatott és folytat az ügyben, nem pusztán ennek az egy konkrét esetnek a tanulságait kívánja levonni” – mondta el a politikus.

Mint hozzátette, ennek az esetnek a kapcsán szeretné az OIT hivatala feltérképezni a bíróságokra, a bírókra, illetve a bírósági tárgyalótermekre vonatkozó biztonsági problémákat. A hivatal és az OIT szeretne előállni egy olyan megoldási javaslattal, ami a mainál jobban szavatolná a bírósági működést, a tárgyalótermi eljárásokat, a bírák személyének a biztonságát.

Megjegyezte: a Magyar Gárda-per kapcsán kialakult helyzet nem ér annyit, hogy ezzel a legmagasabb bírósági igazgatási testület önállóan foglalkozzon, viszont a probléma rá tud mutatni “bizonyos hiányosságokra”.

“Azt gondolom, hogy erre időt kell hagyni, ez nem olyan problémakör, amit kapkodva, egy-két hét alatt meg lehet oldani” – tette hozzá.

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület ellen a Fővárosi Főügyészség indított polgári peres eljárást az egyesület megszüntetése érdekében, a per bíróját azonban augusztus végén ismeretlenek telefonon megfenyegették, a bíró ezért elfogultságot jelentett be, így új bírót kell kijelölni.

Januárban a Pest Megyei Bíróságon egy férfi a gondnokság alá helyezése ügyében indított másodfokú per tárgyalásán egy neki nem tetsző kérdés miatt egy fémvázas székkel rátámadt a tanács elnökére, az egyik bíróra és kirendelt ügyvédjére is; a bántalmazás következtében mindhárman megsérültek. A Fővárosi Bíróság szeptemberben – jogerős ítéletében – kóros elmeállapota miatt felmentette a férfit az életveszélyt okozó testi sértés kísérlete, a súlyos testi sértés kísérlete, a hivatalos személy elleni erőszak és a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vádja alól és elrendelte a férfi kényszergyógykezelését.