A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodás nem tartozik abba a körbe, amelyről az alkotmány szerint feltétlenül a parlamentnek kellene döntenie, ám a politikai súlya miatt érdemes mérlegelni, hogy az Országgyűlés megtárgyalja-e – nyilatkozta Lövétei Istán alkotmányjogász az MTI-nek kedden.

Vannak olyan nemzetközi szerződések, amelyek alkotmányjogilag a parlament hatáskörébe tartoznak, de az IMF-el és más, hasonló nemzetközi szervezetekkel kötendő megállapodás nem ilyen – mondta az alkotmányjogász.

Úgy fogalmazott: “Valójában nem is erről szól a dolog, hanem arról, hogy ennek a politikai súlya olyan nagy, hogy erre való tekintettel vihető be a parlamentbe”.

Közvetve az effajta megállapodás mindenképpen a törvényhozás elé kerül, hiszen a hatása megjelenik például a költségvetésben, az adótörvényekben és más törvényekben – mutatott rá Lövétei István.

A kormányfő a keddi ötpárti megbeszélésen stabilizációs és növekedési megállapodást kezdeményezett az IMF-fel kötendő megállapodással összefüggésben. Az MSZP és az SZDSZ támogatta a miniszterelnök javaslatait és a Valutaalappal kötendő megállapodást, míg a Fidesz és a KDNP aggályosnak tartotta a valutaalaptól kért támogatást, amellyel kapcsolatban az MDF szerint vannak megválaszolatlan kérdések.

A Fidesz alelnöke, Kósa Lajos úgy nyilatkozott, az ellenzék kész arra, hogy az ország megmentéséért együttműködjön, de ennek megvan a megfelelő rendje, nem lehet megkerülni a parlamentet.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: a készenléti hitel szükségességével egyetértenek akkor, ha ezt megfelelő feltételekkel veszi fel a kormány. Ehhez kell a parlament együttműködése is – jelentette ki.