Megszületett a “fémkereskedelem tízparancsolata”, miután a kormány szerdán elfogadta a szigorítással kapcsolatos törvénytervezetet – mondta Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

A kormány önálló, komplex javaslatcsomagot dolgozott ki a fémkereskedelem visszásságainak visszaszorítása érdekében, nem a kereskedelmi törvényt módosítják – közölte Kondorosi Ferenc, hozzátéve, céljuk, hogy a legszélesebb körre kiterjesszék a védelmet.

A biztosítékok között szerepel, hogy a fémkereskedelem engedélyköteles tevékenység lesz, a telephelyek vonatkozásában feltételeket állítanak, nyilvántartást kell vezetni a vevőkről, az eladókról és a termékekről, 15 napos tárolási időt írnak elő, az árut kísérőokmánnyal kell ellátni, a fémkereskedőknek online kapcsolatban kell állniuk a felügyeletüket ellátó hatósággal, a Vám- és Pénzügyőrség végzi az engedélyezést és az ellenőrzést, valamint a büntetőjogi tényállási elemek is módosulnak: a vétségi alakzat 2 évig, a büntető 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a törvényszegőket.

A kormánybiztos elmondta, hogy a tervezet szerint a fémkereskedő akkor végezhetné a tevékenységét, ha nem lenne köztartozása, s rendelkezne hitelesített mérleggel.

Kondorosi Ferenc közölte: tervezik, hogy olyan honlapot is létrehoznak, amelyen közzétennék az ellopott fémtárgyak fényképeit.

Kitért arra is, hogy a november 20-án induló fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozatban kitüntetett szerepet kap a fémkereskedelem ellenőrzése.

Újságírói kérdésre válaszolva Kondorosi Ferenc megjegyezte: szakmai becslések szerint mintegy húszezer vállalkozás végez Magyarországon fémkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet. Mint hozzátette, évente 3-4 milliárd forint kárt okozhatnak a színesfémtolvajok.