A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvénymódosítási javaslat célja a helyi szintű, valamint az önkormányzat és az egyházak közötti támogatási rendszerek működésének biztosítása, illetve az érintettek részvétele a döntés előkészítési folyamatban; erről az előterjesztők egyike, a szocialista Mester László beszélt keddre virradó éjjel az Országgyűlésben.

Közölte: az érintett szervezetek között egyesületek, alapítványok, jogi személy nélküli szerveződések és egyházak egyaránt találhatók. E szervezetek jelentős része nem közhasznú vagy nem jogi személyiséggel rendelkező szervezet, így a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatain nem indulhat, és az adott település érdekeit szolgáló tevékenységéhez támogatást csak az önkormányzattól kaphat.

Mester László szerint a javaslat helyi szinten is egyértelműen megteremeti az átláthatóságot.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági államtitkár közölte: a kormány még nem tárgyalta a javaslatot. Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy a törvény eredeti szándékát, a szigorú összeférhetetlenségi szabályok érvényesülését figyelembe kell venni. Mint mondta, az adatvédelmi biztos a törvénnyel kapcsolatban vizsgálatot indított, aminek eredményét érdemes lenne megvárni.

Pettkó András (MDF) felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a közpénzek átláthatóságáról szóló törvényt Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére alkotta meg az Országgyűlés, ám a szocialista frakció módosításaival a kormányfő eredeti javaslatát teljesen “lepuhította”. Közölte: az MDF tartózkodni fog a javaslat szavazásakor.

Több felszólaló nem volt, így az ülést vezető Világosi Gábor az általános vitát elnapolta, majd bezárta a hétfői ülésnapot.