Országgyűlés - Általános vita a jegybanktörvény módosításáról

2008.11.11. MTI

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának két oka van, a mostani változtatás a törvénynek egy-egy részét érinti - közölte a Pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn az Országgyűlésben a jegybankról szóló törvény módosításának általános vitájának elején.

Keller László elmondta: a módosítást egyrészt az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) 2008 tavaszán publikált konvergencia-jelentésében foglaltak teszik szükségessé, másrészt az MNB elnökének jogosultságot kell kapnia arra, hogy rendeletben szabályozza a központi értéktári tevékenységhez, a központi szerződő fél tevékenységhez szükséges szabályzatokkal kapcsolatos, a szakhatósági eljárás során figyelembe veendő követelményeket.

A javaslat jogosultságot ad az MNB elnökének, hogy rendeletben szabályozza az e tevékenységek új intézményi formában végzésének követelményét, és lehetőséget biztosít arra, hogy a létrejövő új intézményekben a jegybank részesedést szerezzen.

Keller László közölte: a módosítás ezen túlmenően hatékonyabbá és átláthatóbbá teszi a jegybank számlavezetéssel, statisztikai adatgyűjtéssel és pénzkibocsátással összefüggő feladatainak, valamint összeférhetetlenségi előírásainak, részesedésszerzési lehetőségeinek szabályozását. Így közelebb kerülünk azon cél eléréséhez, hogy az MNB működése a lehető leghatékonyabb legyen - szögezte le.

Az államtitkár megjegyezte: a kormány az MNB törvény jelenlegi módosítását a jegybankkal közösen dolgozta ki, így ezzel a jegybank egyetértett, s az EKB elnöke is megkapta véleményezésre.

A mostani módosítás jellegét tekintve nem átfogó, csak a törvény egy-egy részét érinti. Az MNB törvény legnagyobb horderejű változtatását az euróövezetbe belépés előtt kell elvégezni - közölte Keller László.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS