Futballbotrány - Válaszolt a szlovák ombudsman Szabó Máténak

2008.11.24. MTI

Kiemelt figyelmet szentel a szlovák ombudsman a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történtek közigazgatási vizsgálatának - áll abban a levélben, amelyet Pavel Kandrac válaszul küldött Szabó Máténak, az állampolgári jogok biztosának. A magyar ombudsman további tájékoztatást kért az esettel összefüggő körülményekről - tájékoztatta Országgyűlési Biztos Hivatala pénteken az MTI-t.

Szabó Máté november elején kereste meg a szlovák ombudsmant részben információért, részben felajánlva tapasztalatait, amelyeket a gyülekezési jog érvényesülését, a közterületeken zajló események rendőri biztosítását, a rendőri tömegkezelést, az előállítások gyakorlatát és jogszerűségét, az alkotmányos jogok érvényesítését vizsgálva szerzett.

"Országgyűlési biztosként kiemelkedően fontos feladatnak tartom, hogy az alapvető emberi jogok védelme országhatároktól függetlenül, a közös európai értékek mentén megvalósuljon" - írta a magyar állampolgári jogok biztosa szlovák kollégájának.

Szabó Máté tájékoztatást kért arról is, hogy érkezett-e állampolgári panasz, bejelentés a szlovák ombudsmanhoz, illetve hogy ő ennek nyomán vagy ettől függetlenül tervez-e vizsgálatot.

Pavel Kandrac arról biztosította a magyar kollégáját, hogy a kezdetektől nagy érdeklődéssel kíséri a dunaszerdahelyi esetet, "annak összefüggései a Szlovák Köztársaság illetékes közigazgatási szervei eljárásainak tárgyát képezik", és ennek a folyamatnak a szlovák biztos kiemelt figyelmet szentel.

Pavel Kandrac arról is értesítette az állampolgári jogok magyar biztosát, hogy a Dunaszerdahelyen történtekkel kapcsolatban - levele elküldéséig - hivatala nem kapott sem panaszt, sem bejelentést.

Dunaszerdahelyen november 1-jén játszott egymással a helyi focicsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-ás pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba.

  • kapcsolódó anyagok
ALAPJOGOK
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK
OMBUDSMAN
RENDŐRSÉG