Az Európai Bizottság csütörtökön indokolással ellátott véleményt küldött Csehországnak és Magyarországnak, mivel azok – a nemzeti jogkezelő szervezeteknek juttatott kizárólagos jogok révén – korlátozták a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A cseh és a magyar törvények előírják, hogy jog- vagy műtípusokként csak egy közös kezelő szervezet kaphat engedélyt. A nemzeti szervezeteknek garantált kizárólagos jog a többi tagállamban bejegyzett közös jogkezelő szervezetek számára lehetetlenné tesz minden tevékenységet, és megtagadja tőlük mind a letelepedés szabadságát, mind pedig a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A Bizottság kétli – derül ki a testület csütörtökön közzétett közleményéből –, hogy e nemzeti rendelkezések igazolhatók az EK-Szerződésben foglalt két alapvető szabadság gyakorlására kifejtett kedvezőtlen hatás fényében.

A határokon átnyúló kezelés különösen kedvezőnek bizonyulhat az olyan, természetszerűen határokon átnyúló platformokat igénybe vevő jogok kezelése szempontjából, mint amilyen az internet, a műhold és adott esetben a kábel. Ezenkívül a határokon átnyúló kezelés lehetővé teszi a nagyobb számú közönség körében való forgalmazás.

Az indokolással ellátott vélemény a második lépés az ilyenkor szokásos jogsértési eljárásban. Ha a Bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ, akkor az ügyet az Európai Bíróság elé viheti.