Nagyon fontos, hogy végre egységes európai jogszabály váltsa fel az eddig párhuzamosan használt atombiztonsági szabványokat. Csak így érhetjük el, hogy minden európai állampolgár azonos biztonságot élvezzen, és ezzel tehetünk a legtöbbet az energiaellátás biztonsága és a klímavédelem érdekében is – hangsúlyozta Herczog Edit európai parlamenti képviselő a Confrontations Europe és a Francia Atombiztonsági Hatóság csütörtök délutáni konferenciáján Brüsszelben.

A szocialista képviselő a tekintélyes francia véleményformáló szervezet meghívására az Európai Parlamentet képviselte az atomenergia dinamikus fejlődését a biztonság szempontjából körüljáró kerekasztalon. A legtöbb hozzászóló osztotta a szervezők alapállását: akkor tud az EU tudást átadni a fejlődő országoknak az atomenergiával ésszerű felhasználásával kapcsolatban, ha maga is tisztázza a hozzáállását a kérdéshez, és minél szabályozottabb belső viszonyokat teremt.

Mint Herczog Edit elmondta, külső szemlélő számára megdöbbentőnek tűnhet, hogy míg az EP éppen múlt héten szavazott az erdei traktorokon elhelyezett ülések biztonsági kérdéseiről, addig nincsen minden tagállamra érvényes atombiztonsági direktívája a közösségnek. A képviselő szerint az EU intézményrendszere könnyebben utat találhatna az emberekhez, ha a hasonlóan lényeges kérdésekben mielőbb döntések születnének.

Éppen azért üdvözli a Bizottság szerdai döntését, amely szerint hamarosan a parlament elé kerülhet a nukleáris biztonságról szóló irányelv. A képviselő szerint az irányelv kiváltja az eddig mindenki által szabadon választott szabványokat, hiszen egységes keretben szabályozhatja a reaktorbiztonságra vonatkozó előírásokat, vagy éppen az útvonalakra vonatkozó kérdéseket. „Kizárólag így garantálhatjuk, hogy minden uniós polgár azonos biztonságot élvezzen. Emellett az egységes szabályok költséghatékonyabbá tehetik az atomenergia előállítását és elosztását, ezzel segítve az energiaellátás biztonságát az egész térségben” – hangsúlyozta Herczog Edit hozzászólásában. „A biztonságos atomenergia az egyetlen lehetőségünk arra is, hogy 2050-re teljesítsük ambiciózus vállalásunkat a széndioxid kibocsátás 50 százalékos csökkentéséről” – tette hozzá a képviselő.