Csökken az ügyintézési határidő, a hatóságoknak mulasztás esetén illeték- és díjvisszafizetési kötelezettségük van, és általánossá válik az egyablakos ügyintézés, ha elfogadja a parlament a közigazgatási eljárás átfogó módosítását célzó törvényjavaslatot – közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón pénteken.

A parlament előtt fekvő javaslat célja, hogy az állam működése kiszámíthatóbb, felelősségteljesebb legyen, csökkenjenek az adminisztratív terhek, gyorsabbak és olcsóbbak legyenek a hatósági eljárások. Ennek legfőbb eszköze pedig az informatika, az elektronikus ügyintézés és kapcsolattartás – mondta Draskovics Tibor.

A jelenlegi 30 napos általános ügyintézési határidő a törvénymódosítás elfogadása esetén 22 munkanap lenne, majd 2011-től 20, 2014-től pedig 15.

A hatóságokat a javaslat elektronikus kapcsolattartásra kötelezné 2011-től. Az ügyfelektől személyes megjelenést csak akkor követelhetne meg a hatóság, ha a tényállás másként nem tisztázható. Az ügyféltől pedig nem kérhetnének olyan adatot vagy igazolást, amely nyilvános, vagy amelynek szerepelnie kell a bíróság, illetve a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartásában – tartalmazza a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény módosítását célzó javaslat.