A héten a Tanács és a Parlament is megvitatja a Bizottság múlt héten bejelentett gazdaságélénkítő csomagját, és a klímavédelmi programról is egyeztetnek. A Parlamentben bizottsági és plenáris ülésekre is sor kerül, a Bizottság pedig a menekültkérdéssel, a szervátültetéssel és a keleti országokkal való együttműködéssel kapcsolatban ismerteti javaslatait.

2008. december 1., hétfő

Tanács

A tagállamok versenyképességért felelős miniszterei megvitatják a Bizottság múlt héten bejelentett 200 milliárd eurós gazdaságélénkítő tervét, valamint egyeztetnek a szerencsejátékkal kapcsolatos közösségi szabályokról.

A Tanács soros elnökségét betöltő Franciaország belügyminisztere Michelle Alliot-Marie európai parlamenti képviselőkkel vitatja meg a francia elnökség eredményeit.

Hétfőn hivatalosan is elindul az eu2009.cz portál, a 2009 első félévében esedékes cseh soros elnökség hivatalos internetes oldala.

Európai Bizottság

A Fogyatékkal Élők Európai Napja alkalmából a Bizottság konferenciát rendez Brüsszelben.

Külkapcsolatok

Ezen a napon került volna megrendezésre az EU-Kína csúcstalálkozó, melyet Peking a múlt héten mondott le a dalai láma európai látogatása miatt.

2008. december 2., kedd

Tanács

A Gazdasági- és Pénzügyek Tanácsának ülésén a tagállamok pénzügyminiszterei is megvitatják a 200 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot, mielőtt azzal kapcsolatban a decemberi Európai Tanácsban az állam- és kormányfők kimondanák a végső szót.

Az EP-képviselőkkel hétfőn megkezdetett megbeszéléseket folytatva Brice Hortefeux bevándorlási, Rachida Dati igazságügyi és Herve Morin védelmi miniszter ismerteti a féléves francia elnökség eredményeit.

Európai Parlament

Az éghajlatváltozással foglalkozó ideiglenes parlamenti bizottság – a csütörtöki plenáris szavazás előtt – elfogadja végső jelentését az EU klímavédelmi csomagjáról.

A költségvetési bizottság – a Tanáccsal megkötött múlt heti megegyezésben foglaltak figyelembe vételével – szavaz a 2009-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról.

A mezőgazdasági és a bővítési biztosok meghallgatásával a költségvetési ellenőrzési bizottság megkezdi a 2007-es gazdálkodás vizsgálatát.

A külügyi bizottság találkozik Tzipi Livni izraeli külügyminiszterrel.

2008. december 3., szerda

Európai Parlament

A plenáris ülésen a képviselők is megtárgyalják a Bizottság gazdaságélénkítő programját és a csütörtöki szavazás előtt vitáznak a fejlődő országok támogatására felállítandó 1 milliárd eurós alapról.

Ahmed Aboul Gheit egyiptomi külügyminiszter részt vesz a külügyi bizottság ülésén.

Európai Bizottság

A Bizottság javaslatot nyújt be egy olyan irányelv elfogadására, mely a menedékkérők fogadásának minimális szabályait határozza meg.

A testület ugyanezen a napon ismerteti javaslatát az Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldáviával, Örményországgal és Ukrajnával való együttműködés mélyítését szolgáló Keleti Partnerségről, valamint beterjeszti javaslatát egy a transzplantációról és szervadományozásról szóló jogszabályról.

2008. december 4., csütörtök

Tanács

A Környezetvédelm Tanács legfontosabb napirendi pontja az EU klímavédelmi csomagja lesz, melyről a tervek szerint a decemberi csúcstalálkozón mondják ki a végső szót a tagállamok. A környezetvédelmi miniszterek egyeztetnek továbbá a lengyelországi Poznanban december 1. és 12. között megrendezésre kerülő nemzetközi éghajlatváltozás elleni konferenciáról is.

Európai Parlament

A Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve alkalmából a dalai láma beszédet mond az EP üléstermében.

Az EP a Tanács és a Bizottság képviselőivel egyeztet a klímavédelmi jogszabály-csomagról.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke a frakciók vezetőivel kétnapos hivatalos látogatást tesz Prágában, ahol találkoznak Mirek Topolánek cseh kormányfővel, a kormány több tagjával valamint a közismerten EU-szkeptikus Václav Klaus köztársasági elnökkel.

2008. december 5. péntek

Európai Bizottság

Európai Bizottság jelentést bocsát ki az euróövezet bővítésére való gyakorlati felkészülésről. A dokumentum kiemelten foglalkozik a közös európai fizetőeszközt januárban bevezető Szlovákiával, de emellett ismerteti az övezeten kívüli országokban bekövetkezett fejleményeket is.