Képviselői felszólalások nélkül zárult le mindkét agráriumhoz kapcsolódó törvényjavaslat részletes vitája keddre virradó éjszaka az Országgyűlésben.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat vitájának zárszavában Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára azt mondta: a beérkezett kevés módosító javaslat is mutatja, a változtatásokat az élet kényszerítette ki, ezekre szükség van.

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről és a kárenyhítési hozzájárulásról szóló törvényjavaslat vitájának zárszavában hangsúlyozta: abban mindenki egyetértett, hogy a korrekcióra szükség van, ám a módosítás irányát illetően voltak eltérések.

Az államtitkár szerint a törvény elfogadását követően néhány év alatt olyan megbízható rendszer jön létre, amely sikeresen kezeli az üzleti szektor által nem biztosított károkat. Mint mondta, minden gazdálkodót arra biztat, lépjen be ebbe a rendszerbe, hiszen a kárt elszenvedők más segítségre a jövőben nem számíthatnak.

A módosító javaslatokról az Országgyűlés a következő ülésén dönt.