A segélyezési rendszer úgy alakul át a szociális és foglalkoztatási törvények hétfőn 199 igen, 179 nem szavazattal, egy tartózkodással elfogadott módosításával, hogy a hangsúly a pénzbeli ellátások helyett az aktív eszközökre: a közfoglalkoztatásban és a képzésben, illetve a munkaerő-piaci programokban való részvételre helyeződik át.

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter az előterjesztés kapcsán korábban azt mondta a parlamentben, hogy a szakképzetlen munkavállalók, valamint a gazdaság által már nem keresett szakképzettséggel rendelkezők kiszorulnak a munkaerőpiacról és egyre nagyobb arányban vállnak a segélyezési rendszer alanyaivá.

A változtatás egyik kiemelt célja, hogy a munkára képes, de jelenleg tartósan munkanélküli személyek részt vegyenek valamelyik közfoglalkoztatási programban. A törvény intézkedései a jelenleg rendszeres szociális támogatásban részesülő mintegy 200 ezer főből mintegy százezernek az elhelyezkedését segíthetik elő.

A törvény rendelkezései szerint a hátrányos munkaerőpiaci helyzetű, aktív korú személyek a rendszeres szociális segély helyett az aktív korúak ellátására szerezhetnek jogosultságot, amelynek keretében pénzbeli ellátásként rendelkezésre állási támogatás vagy rendszeres szociális segély, emellett közfoglalkoztatás és különböző típusú munkaerő-piaci, valamint szociális szolgáltatások járnak.

Jelenleg a rendszeres szociális segélyek és a közcélú foglalkoztatás forrásainak mintegy 76 százalékát az előbbiekre fordítják. A jövő évtől viszont ennek aránya 49 százalékra csökken és az összeg 51 százalékát a közcélú foglalkoztatásra lehet elkölteni.

Az önkormányzatok a törvénymódosítás alapján a közcélú foglalkoztatás ténylegesen felmerült személyi kiadásainak 95 százalékát igényelhetik vissza a költségvetésből.

A törvény új eleme, hogy megteremti az összhangot a foglalkoztatási és a szociális törvény adatnyilvántartásra vonatkozó szabályai között.

A törvény hatálybalépésének időpontja 2009. január 1-je, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.