Az Alkotmánybíróság 2009. április 21-én kelt határozata szerint alkotmánysértő a gadácsi önkormányzat dohányosokat, kávézókat, italozókat és kertjüket nem művelőket segélyből kizáró rendelete.

A taláros testület honlapján már megjelent határozatának indoklása szerint a somogyi település önkormányzatának rendelete ellentétes az alkotmány vonatkozó passzusával, azaz nem lehet kizárni az átmeneti segélyből azt a kérelmezőt, aki önhibájából került rendkívüli élethelyzetbe. Az Alkotmánybíróság szerint az önkormányzat “az önhiba, mint kizáró ok bevezetésével és annak tartalma meghatározásával túl terjeszkedett” a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993-ban meghozott törvény keretein.

Az önkormányzat 2008 januárjában fogadta el a rendeletet, amely ellen egy hónappal később egy helyi lakos felülvizsgálati kérelemmel a Somogy Megyei Bírósághoz fordult – tájékoztatott az előzményekről kedden a bíróság szóvivője.

Vadócz Attila közlése szerint az ügyet 2008. április 8-án tárgyaló bíró az eljárást felfüggesztette és az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a rendelet kifogásolt szövegrészének alkotmányellenes megállapítását és megsemmisítését. Az Alkotmánybíróság határozata már megérkezett, a bíróság ezt figyelembe véve hoz majd döntést az egyedi ügyben – tette hozzá a szóvivő.

Lengyel Antal körjegyző kedden azt mondta: hivatalosan még nem értesült az Ab döntéséről. Amint megjelenik a Magyar Közlönyben a határozat, fel fogja hívni az önkormányzat figyelmét arra, hogy annak megfelelően vizsgálja felül, és változtassa meg a kifogásolt rendeletet.

Tájékoztatása szerint a mintegy másfélszáz lakosú Gadácson összesen heten kapnak rendszeres szociális segélyt, és évente 5-6 kérelmező fordul az önkormányzathoz rendkívüli élethelyzetre hivatkozva átmeneti segélyért, amelynek összege 10-20 ezer forint. Magyarázatként hozzátette: előbbit a központi költségvetést, utóbbit a helyi önkormányzat állja.

Az éves szinten 23 millió forintból gazdálkodó önkormányzat segélyezési rendeletéről szólva a körjegyező azt mondta: a képviselő-testület azért változtatta meg, és kötötte azt az önhibán kívüli eshetőséghez, mert abból indult ki, hogyha maga az érintett nem tesz meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy élethelyzete javuljon, akkor ne kaphasson a közpénzből sem. Ennek megfelelően az átmeneti segélyezettek körébe nem tartoznak bele a dohányosok, az alkoholt és kávét fogyasztók, és azok sem, akik nem művelik a kertjüket.

A körjegyező azzal kapcsolatosan, hogy az idén módosított szociális törvényben foglaltak szerint a támogatásra szorulók, amennyiben erre alkalmasak, kötelezhetők munkavégzésre, közölte: elkészítették a közfoglalkoztatási tervet, amelyben az szerepel, hogy hét rendszeres segélyben részesülő közül kettőnek tud munkát adni az önkormányzat.

Szabó László polgármester az Ab határozata ellenére úgy véli: segélyt csak a valóban rászorulóknak kell adni. Olyan még nem történt, hogy akinek tényleg szüksége volt rá, ne kapott volna segélyt – mondta, hozzátéve: továbbra is fenntartja, hogy az olyanokra, akik azonnal a kocsmába viszik a pénzt, vagy feketemunkával ugyan jutnak jövedelemhez, ám azt sem a családjukra fordítják, nem lenne szabad közpénzt áldozni.

“Bízom abban, hogy minden józan gondolkodású ember egyetért velünk, és abban is, hogy lesznek mások is, akik követik a példánkat” – mondta a polgármester, majd megjegyezte: akkor még talán a törvényhozók is megváltozatnák a véleményüket ebben a kérdésben.