Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az első negyedévben

2009.05. 6. MTI

Jelentősen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az idei év első három hónapjában az elmúlt év hasonló időszakához képest - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

Az összesítés szerint az első negyedévben csaknem 81 ezer olyan bűncselekményt regisztráltak, amelyekben eljárás, vagy nyomozás indult, míg az elmúlt évben ez a szám elérte a 113 ezret.

Jelentősen csökkent a lopások száma; a tavalyi 37 ezerrel szemben 31 ezer ilyen bűntett vált ismertté 2009-ben eddig. Ezen belül sokkal kevesebb volt a gépkocsi-lopás, a tavalyi 1500 autólopással ellentétben idén 821 ilyen bűncselekményt követtek el. Ugyanilyen mértékű csökkenés volt a gépkocsi-feltörések esetében is (4592-ről 2756-ra) - olvasható a rendőrség közleményében.

A betöréses lopások száma a 2008-as közel 14 ezerről idén 12 ezerre, ezen belül a lakásbetörések száma a tavalyi 5700-ról 5300-ra mérséklődött. Kevesebb volt a csalás is idén, a múlt év első negyedévében elkövetett 4100-zal ellentétben, ebben az évben közel 2300 ilyen bűntettet követtek el.

A gyilkosságok száma a tavalyi első negyedéves adathoz képest 10 százalékos csökkenést mutat, 2008. első három hónapjában 63, idén ugyanebben az időszakban 57 emberölést követtek el.

Jelentősen csökkent a könnyű testi sértések száma, 2008 első három hónapjában 1410, az idei év ugyanezen időszakában 555 ilyen eset következett be. Az életveszélyt okozó testi sértések száma csaknem a felével kevesebb, tavaly március 31-ig 126, idén pedig 68 ilyen bűncselekmény történt - közölte a rendőrség.

Emelkedett azonban a közveszéllyel való fenyegetések száma, a pénzhamisítás minősített esetének száma, a rablások száma - különösen a fegyverrel elkövetett esetek - és az előző év hasonló időszakához képest többször fordult elő lakásból történő trükkös lopás. Ezért a rendőrség különös figyelmet fordít az ilyen típusú bűncselekmények megelőzésére és megakadályozására - írták. (A rendőrség a romló tendenciáról nem közölt konkrét adatokat.)

Közölték továbbá, hogy a rendőrség növelte a közterületi jelenlétet, illetve jogsértések elkövetése esetén biztosítja a gyorsabb reagálást, és az eredményesebb felderítést.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
BŰNÜLDÖZÉS
RENDŐRSÉG