A Special 301-es Jelentés egy éves elemzés a szellem jog védelmének globális helyzetéről, melyet 1974 óta az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája (USTR – Office of the United States Trade Representatives) készít el.

A 2009. április 30-án nyilvánosságra hozott felmérés általánosságban pozitív tendenciákról számol be a világban: Korea és Taiwan lekerülhetett a Megfigyeltek Listájáról, a WTO pedig egy eset kapcsán elmarasztalta Kínát, ahol Oroszországgal egyetemben még mindig aggályos a szellemi tulajdon jogvédelmének helyzete. Magyarország változatlanul a Megfigyeltek Listáján.

A 2009. április 30-án nyilvánosságra hozott Special 301-es Jelentés 77 országot vett górcső alá, és úgy ítélte, hogy a szellemi tulajdon jogvédelmének helyzete alapján összesen 46 országot javasolt valamilyenfajta megfigyelés alatt tartani. Ezek közül 12 ország: Kína, Oroszország, Algéria, Argentína, Kanada, Chile, India, Indonézia, Izrael, Pakisztán, Tájföld és Venezuela a kiemelten megfigyelt országok, míg 33 ország, köztük, hogy csak néhány példát említsünk, a Cseh Köztársaság, Románia, Lengyelország, Egyiptom, Finnország, Olaszország mellett Magyarország a Megfigyeltek Listáján található: A Jelentés szerint Paraguayban különleges intézkedések szükségesek.

A Special 301-es Jelentés Magyarország kapcsán megemlíti a 2008-ban alakult HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) munkáját, melynek értelmében egy kétéves időtartamra kidolgozott stratégia mentén a Kormány és a magánszféra együtt próbálják felvenni a harcot a jogsértő kalózokkal szemben. Az Egyesült Államok sürgeti hazánkat, hogy tegyen konkrét, gyakorlati lépéseket a stratégia megvalósítása érdekében, és javítson a jogsértő esetekben hozott ítéletek szigorán és végrehajtásán. További javításra szorul annak biztosítása, hogy az ügyészek valóban végigviszik a jogsértő ügyek tárgyalását, a bírókat pedig bátorítani kell, hogy elrettentő-erejű ítéleteket is hozzanak.

A Jelentés kitér arra, hogy hazánkban az interneten keresztül történő kalózkodás kiemelkedően nagy probléma, és megjegyzi, hogy a Kormány köteles lenne megfelelő forrásokat biztosítani annak érdekében, hogy hathatós küzdelmet lehessen folytatni, különösen az interneten elkövetett jogsértések ellen. Az USA a jelentésben hangot ad annak, hogy a továbbiakban is szeretne együttműködni a magyar kormánnyal a szellemi jog védelme érdekében.