A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) megdöbbenését fejezi ki amiatt, hogy az Egészségügyi Minisztérium – az ígérete ellenére – érdemi változtatás nélkül kívánja a héten kormány elé terjeszteni a rezidensképzésről szóló kormányrendeletet – mondta Papp Magor, a szövetség elnöke kedden.

A rendelet érdemben nem változott, lehet, hogy a kötőszavakat kijavították a szövegben, de a rezidens szövetség által korábban leginkább kifogásolt módosítások mégsem kerültek bele a rendeletbe. Papp Magor szerint változatlanul hagyta a szaktárca azt, hogy a szakorvosjelöltnek kilenc évig abban a kórházban kell maradnia, ahova rezidensként felvételt nyert, illetve az államilag finanszírozott központi gyakornokok számát sem emelték meg a szövetség által javasolt és kívánatosnak tartott szintre.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy véli, ha egy rendeletben érdemi változtatást hajt végre a szaktárca, akkor ismét közigazgatási egyeztetésre kell küldenie a dokumentumot, amely most elmaradt – tette hozzá.

Papp Magor felidézte Székely Tamás egészségügyi miniszter levelét, amelyet a márciusi rezidensi fórum résztvevőinek írt. “Nincs olyan fázisban a rendelet, hogy azt a minisztérium kommunikálni akarná. A beérkezett és elfogadott javaslatok több lényeges elemet is érintettek. A jogszabály-tervezetet ezek átvezetése után ismét szakmai egyeztetésre bocsátjuk”. Székely Tamás levelében még azt is írta, hogy “ennek keretében mind az egyetemek, mind a hallgatói, rezidensi képviseletek állásfoglalását ismét kérni fogjuk”. Papp Magor szerint ez az egyeztetés maradt most el.

A MRSZ elnöke közölte azt is, az orvosjelöltek kilenc év munkáltatóhoz kötése tudomása szerint annyiban változott a rendeletben, hogy ha a munkáltató beleegyezik, akkor ez a kilenc év felbontható. Ezzel a módosítással a rezidensek kiszolgáltatottsága megmarad – véli Papp Magor -, hiszen a kórház nagy valószínűséggel nem fogja elengedni az orvosjelöltet.

A központilag finanszírozott gyakornoki létszám sem változott érdemben az új rendeletben, az eddig meghatározott tíz százalékot (amely százról csökkenne) a rezidens szövetség szeretette volna legalább 20 százalékra módosítani. Jövőre várhatóan 850 orvos végez az egyetemeken, így 85 orvosnak lesz finanszírozott helye. A képzés jelenleg a központi költségvetésnek 8-9 milliárd forint kiadást jelent évente. Ennek várható következményeként rövidtávon összeomolhat a magyar szakorvosképzés – vélte Papp Magor.

Az elnök utalt egy márciusban készített felmérésre, amely szerint az orvostanhallgatók több mint 70 százaléka nem írna alá kilenc év hűségnyilatkozat a jelenlegi bér- és munkakörülmények között egy kórházzal, inkább külföldön próbálná meg teljesíteni a szakképzést.

Véleménye szerint a kormányrendelet érdemi változtatások nélküli bevezetése drámai hatással lehet a magyarországi szakorvos-utánpótlásra, és így a betegellátásra. Az orvos-utánpótlás ilyen mértékű ellehetetlenítése óvatos becslések szerint is 3-5 éven belül visszafordíthatatlan károkat okozhat az ellátórendszerben.

A Magyar Rezidens Szövetség azt kéri a kormánytól, hogy ne döntsön az új rendeletről, hanem bocsássa azt újabb szakmai egyeztetésre.