Bezár a Gyorskocsi utcai bv-intézet

2009.06.11. MTI

Bezárják ideiglenesen a Fővárosi Büntetés-végrehajtási (bv) Intézet Gyorskocsi utcai objektumát, a mintegy 220 fogvatartottat és a személyi állományt elsősorban a budapesti intézet más részlegeiben helyezik el - tájékoztatta az MTI-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerdán.

A Gyorskocsi utcai részleget június 30-áig ürítik ki, az intézkedéstől az idei évre 50 millió, jövőre 130 millió forintos megtakarítást remél a BVOP.


A BVOP sajtóosztályán az MTI kérdésére elmondták: ha kedvezően változnak a gazdasági körülmények, illetve ha aránytalanul megnövekedne a fogvatartotti létszám, a részleget ismét megnyitják.


A BVOP MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a gazdasági válság és az államháztartás bevételeinek csökkenése minden szervezetet gazdálkodásának átgondolására ösztönöz, a büntetés-végrehajtásnak is csökkentek idén a költségvetési forrásai, így megvizsgálták, hogy milyen racionális lehetőségeik vannak a költségcsökkentésre.


Mint írták, elsődleges szempontjuk volt a munkahelyek megtartása és a szervezet biztonságos, hatékony működésének biztosítása. Hozzátették: Kökényesi Antal országos parancsnok márciusi intézkedése is ezt tartotta szem előtt, amikor a működési és dologi költségek hatékonyabb felhasználásáról hozott döntéseket, a személyi állomány létszámának megtartása mellett.


A BVOP szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben az állami feladatokat a lehető legésszerűbben, legtakarékosabban kell ellátni, törekedni kell olyan megoldások kidolgozására, amelyekkel csökkenthetők a feladatok ellátásának költségei. Ellenkező esetben ezek az adófizetők számára jelentenének még nagyobb anyagi terhet.


A költségvetési lehetőségek szükségszerűen érintik a bv-intézeteket, ezért a BVOP folyamatosan vizsgálja az intézményrendszer működtetésének racionalizálási lehetőségeit - tartalmazza a közlemény. Mint írták, ennek keretében készül egy munkaanyag, amely az átalakítás alternatíváit, várható hatásait vizsgálja.


"A lehetséges megoldások kidolgozásának alapja több számítás és hatástanulmány, a végleges döntés pedig a gazdaságossági és emberiességi szempontok együttes figyelembevételével születik meg" - közölte a BVOP. Hozzátették: a tervezett intézkedéseknél fontos szempont, hogy azok ne teremtsenek érzékelhetően rosszabb munkafeltételeket az intézetekben dolgozók számára, és ne romoljanak jelentősen a fogvatartottak elhelyezési körülményei.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS