Csökken a munkaügyi perek száma Magyarországon

2009.07. 9. MTI

Az elbocsátási hullám ellenére mintegy húsz százalékkal csökkent a munkügyi perek száma Magyarországon - írta a csütörtöki Világgazdaság.

Nemhogy növekedett volna, bizonyos területeken - többek között a munkaviszony-megszüntetéssel kapcsolatos jogvitákban - csökkent az ügyek száma. A visszaesés jelentős, országosan 18 százalékos, azaz csaknem ezerrel kevesebb keresetet regisztráltak az előző évinél - mondta Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke a napilapnak.

Megítélése szerint a csökkenés legvalószínűbb oka a bizonytalanság. A tapasztalatok azt mutatják, a csődközeli cégek nem igazán tudják, mit is tehetnének. A dolgozók elbocsátása, kifizetése óriási terhet jelentene számukra, ezért, ameddig csak lehet, nem csukják be a gyárkaput, kivárják, hogy a dolgozó szüntesse meg a munkaviszonyát - tette hozzá.

A munkavállalók szintén tanácstalanok. Többnyire a kifizetésre várnak, sokan úgy vélik, ha valóban bezár a vállalat, nincs miért bíróságra menni, miért tetéznék a veszteségeiket - mondta Handó Tünde.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
MUNKAJOG