Felelősségre vonhatók-e a képviselők? - Elutasította Seres Mária újabb népszavazási kezdeményezését az OVB

2009.08.11. MTI

Elutasította Seres Mária újabb, az országgyűlési képviselői kiadások elszámolásának kérdésében tett népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői, budapesti ülésén. A kezdeményező azt közölte: nem adja fel, továbbra is meg akarja változtatni a jelenlegi támogatási rendszert.

A most benyújtott és elutasított kérdés szinte megegyezik Seres Mária korábban, a képviselők költségtérítésével kapcsolatban megfogalmazott kérdésével (ahhoz csaknem 600 ezer támogató aláírást gyűjtött), amelyet az Alkotmánybíróság okafogyottnak talált, mivel a képviselők még a népszavazás kiírása előtt törvényben újraszabályozták a kérdést.

A testület 3:2 arányban utasította el a kérdés hitelesítését, mert véleményük szerint az állampolgárok számára nem egyértelmű, illetve az sem, hogy milyen helyzetet teremtene egy eredményes népszavazás.

Seres Mária elutasított kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat választókerületi pótlék és lakhatási támogatás?"

Az ülésen szót kérő kezdeményező elismerte, hogy a kérdése majdnem ugyanaz, mint tavaly, de úgy fogalmazott: szükségesnek tartotta a kérdés benyújtását, hogy "rendezzék ezt a rendezetlen kérdést". Mint mondta, a demokratikus nyomásgyakorlás eszköze a népszavazás, amivel akkor élnek az emberek, ha valamivel nem értenek egyet.

Seres Mária a döntést követően sajtótájékoztatót tartott az OVB üléseinek otthont adó Önkormányzati Minisztérium épülete előtt. Itt egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény megalkotásánál "egy baki következtében némely képviselőnek többszörösére emelték a fizetését".

Előző népszavazási kezdeményezését úgy értékelte: az "semmilyen szempontból nem érte el a célját". Mint mondta, a parlamenti pártok félreértelmezték vagy nem akarták megérteni a kezdeményezés üzenetét, azt, hogy ők is gyűjtsenek ugyanúgy számlát és számoljanak el, mint mindenki más.

Seres Mária közölte: valószínű, hogy a kérdést "még egyértelműbben" újrafogalmazva benyújtja az OVB-nek. Arra is rámutatott: "az előző kérdésnek sem az volt feltétlenül a célja, hogy négymilliárd forintért népszavazzunk, hanem az: szokjanak hozzá a képviselők, hogy felelősségre vonhatók".

Arra is felhívta a figyelmet, hogy korábbi kezdeményezése újra visszakerül az Országgyűlés elé. Mint mondta, szeretné, ha sok képviselő gondolná úgy, hogy a választói érdek fontosabb, mint a saját anyagi érdeke, vagy a frakció utasítása.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
ORSZÁGHÁZ
NÉPSZAVAZÁS
OVB