ORTT - Újabb súlyos büntetéseket kaphat az RTL Klub és a TV2

2009.08.31. MTI

Újabb súlyos büntetéseket kaphat a médiahatóságtól délutáni kibeszélőshow-iért a két országos kereskedelmi tévécsatorna; ezekről a műsorokról még szeptember elején, a döntéshozatal előtt egyeztet az RTL Klubbal és a TV2-vel az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - értesült több érintettől pénteken az MTI.

Testületi tagoktól származó információ szerint összesítve többnapos elsötétítés, illetve több tízmilliós kötbér kiszabását javasolta előterjesztéseiben a médiahatóság hivatala, ezt az értesülést azonban az ORTT sajtóirodája arra hivatkozva nem kívánta pénteken kommentálni, hogy döntés-előkészítő iratokról van szó.

Az egyik tag közlése szerint a Fidesz által a testületbe delegált Szalai Annamária egyes szankciók súlyosbítását javasolta, valamint azt, hogy több háromnegyed órás időtartamra osszák el a büntetéseket, a kifogásolt produkciók sugárzása helyett kelljen azokat végrehajtaniuk a műsorszolgáltatóknak. Az információ szerint indítványa része volt az is, hogy - egy több évvel ezelőtti egyezséggel szakítva - a TV2-t ne kötbérrel, hanem képernyő-elsötétítéssel sújtsa a médiahatóság.

Grexa Liliána, a TV2 vállalati marketing és kommunikációs csoportvezetője - megerősítve az egyeztetésről szóló értesülést - annyit közölt: cégük örül a konzultáció lehetőségének.

Július elején az RTL Klubot, két héttel később a TV2-t sújtotta - egyaránt félnapos, déltől éjfélig letöltendő - képernyő-elsötétítéssel a médiahatóság. Mindkét döntés oka a délutáni órákban sugárzott produkció volt; a testület egyaránt kifogásolta, hogy ezekben mikor és hogy miként foglalkoztak szexuális témákkal. Mindkét csatorna jelezte: bíróságon támadja meg az ORTT döntését. Június elején, amikor a médiahatóság arról tárgyalt, mely pontokon hajlandó módosítani a két társaság műsorszolgáltatási szerződését, nem kapott többségi támogatást az a felvetés, hogy a délutáni időszakból soroltassák későbbre (a főműsoridőbe vagy a késő esti sávba) a kibeszélőshow-kat.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORTT