Nem kell kiadnia a Készenléti Rendőrségnek a március 15-én készített videofelvételeket, s nem kell felfednie a anyagokat készítő rendőrök adatait sem a Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett nem jogerős ítélete szerint.

A felperes magánszemély keresetében nyolc adat kiadását kérte a rendőrségtől, amelyből hatot meg is kapott. A Készenléti Rendőrség azonban megtagadta az ünnepségen készített videofelvételek, illetve az azokat készítő rendőrök nevének, rendfokozatának és azonosító számának kiadását. A felperes szerint ezek az adatok közérdekű adatnak minősülnek, az alperes viszont azért utasította el a kérést, mert szerinte azok személyes adatok. Az adatok kiadását kérő férfi ezután fordult a bírósághoz.

A bíróságon a felperes többek közt arra hivatkozott, hogy a rendőrség köteles kiadni ezeket az adatokat, egyrészt azért, mert a felvételek szükségesek a múlt történetének megismeréséhez, másrészt azért, mert más esetekben a rendőrség önként teljesíti ezeket a kéréseket. Ezenkívül szerinte a rendőrök személyére ezekből az adatokból nem lehet következtetni, mivel ahhoz még más, pontosító adatok is szükségesek.

A rendőrség jogi képviselője szerint a videofelvételek csak konkrét peres eljárásokban adhatók ki, amikor valakinek jogos érdeke fűződik ehhez, például egy kártérítési vagy büntetőperben, más esetekben tehát nem mint közérdekű adat szolgáltatták ki őket. Az alperes szerint egy ilyen kérés teljesítése sérti a felvételeken szereplők személyiségi jogait. Emellett szerinte az adatvédelmi törvény alapján a rendőrök ezen adatai személyes adatnak minősülnek.

A bíróság az adatvédelmi, valamint a rendőrségről szóló törvényre hivatkozva a felperes keresetét elutasította, mivel az szerinte “nem alapos”, és lényegében elfogadta az alperes védekezését.

Az ítélet nem jogerős, a felperes fellebbezni kíván.