A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) azt követeli, hogy gyorsabban vonják felelősségre és szigorúbban büntessék meg azokat, akik rendőrökre támadnak – közölte a szakszervezet hétfőn.

Az FRSZ követeli, hogy a jogalkotó vizsgálja felül a hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekmények büntetési tételeit, a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási szabályok megfelelő módosításával biztosítsák a tettesek gyorsított, az elkövetéstől számított 90 napon belüli felelősségre vonását. Követelik azt is: szigorítsák a bíróságok büntetés-kiszabási gyakorlatát annak érdekében, hogy a kimért büntetések valóban kellő visszatartó erőt jelentsenek a rendőrök elleni támadásoktól.

Mint közleményükben írták, az elmúlt időszakban többször felhívták a figyelmet arra, hogy szükséges a rendőrök büntetőjogi védelmére vonatkozó jogszabályok szigorítása: Kezdeményezésüknek szomorú aktualitást ad, hogy múlt pénteken egy menekülő betörő a III. kerületben combon lőtte az őt üldöző rendőrt. A rendőr életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A szakszervezet közlése szerint az eset nem egyedi, 2008 januárja óta 14 esetben okoztak az elkövetők súlyos sérüléseket rendőröknek. A megtámadott rendőrök sok esetben maradandó sérüléseket szenvedtek, az Esztergomban meglőtt intézkedő rendőr pedig bele is halt a sérüléseibe.

Az FRSZ emlékeztetett arra: a Legfőbb Ügyészség statisztikája szerint a hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekmények száma 2008-ban 11 százalékkal emelkedett, ami illeszkedik az általános tendenciákba, mivel ugyanezen időszakban 22 százalékkal nőtt a személy elleni bűncselekmények száma is.

“A bűnözők egyre erőszakosabb fellépése egyértelművé teszi, hogy erőteljesebb büntetőjogi védelmet kell biztosítani a rendőröknek” – szögezték le.

Mint írták, a III. kerületben megsebesített rendőrt – aki a szakszervezet tagja, és hosszas utókezelésre számíthat – az FRSZ százezer forint gyorssegélyben részesíti. A szakszervezet szerint azonban a problémát nem az utólagos elismeréssel, hanem a megelőzés eszközeivel kell kezelni.

Ezért azt követelik a jogalkotótól: mielőtt az módosítaná a hivatásos állományúak szolgálati viszonyára vonatkozó szabályokat és megvonná a hivatásosokat megillető jogosultságokat és járandóságokat, “értékelje azt a körülményt, hogy az egyre agresszívebben fellépő elkövetőkkel szemben intézkedő rendőrök napi szinten kerülnek életveszélyes helyzetekbe”.