A minőségi szakképzés és az egyszerűbb ügyintézés érdekében kidolgozott javaslatokkal egyúttal jogharmonizációs célt is szolgál a szakképzési törvény elfogadott módosítása – közölte Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az Országgyűlésben tegnap megtartott zárószavazás után.

A változás lényege, hogy a felnőttképzési intézményekben folyó oktatás vizsgaszervezése egyszerűsödik. Január 1-jétől, a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel összhangban, a vizsgaszervezést ezentúl egyablakos rendszerben egy hivatal végzi majd, így csökkennek az adminisztrációs terhek. Kedvező lépés, hogy az új engedélyezés egyszerűbben, hatósági eljárás keretében történik, és megszűnik a pályázati rendszer, amelyet korábban tizenkét, szakképesítésért felelős miniszter külön-külön működtetett.

Az engedélyeztetésre olyan hatóságot jelöl majd ki egy külön kormányrendelet, amely már most is szakképzési feladatot lát el. Ez az intézmény tárolja majd központilag a vizsgairatokat is, eddig ez a feladat a jegyzőké volt. Így lehetővé válik a szakmai vizsgák dokumentumainak központi nyilvántartása, egyúttal az igénylők számára is egyszerűbb, áttekinthetőbb lesz a hiánypótlás és a bizonyítványmásolatok kiállítása.

Simon Gábor kifejtette, a változások nem jelentik a vizsgaszervezés privatizációját és nem érintik sem az iskolai rendszerű képzésben meglévő alanyi szakmai vizsgáztatási jogosultságot, sem magát a szakmai vizsgát. A vizsgaszervezésre jogosultságot kapó intézmények engedélye a jelenlegihez képest kiterjedtebb lesz, az ország teljes területére és az eddigi maximum négy év helyett visszavonásig lesz érvényes. A vizsgaszervezőknek továbbra is szigorú alkalmassági követelményeknek kell majd megfelelniük, és bevezetik kötelező időszakos ellenőrzésüket.