A kormány múlt szerdán döntött arról, hogy önálló törvény készül a világörökségi helyszínekről – közölte Szollár Domokos kormányszóvivő a hétfői tájékoztatón.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a világörökségi törvénytervezetről elmondta: a jogszabály összefoglalja a Magyarországon található nyolc helyszínre vonatkozó szabályokat és korlátokat, de segít például a fejlesztési lehetőségek meghatározásában is.

Hozzátette: a törvényjavaslat előírja, hogy minden helyszínen kezelési tervet kell készíteni, de ezzel együtt megteremti a biztos, kiszámítható állami finanszírozást is.

Schneider Márta véleménye szerint az, hogy Magyarországon nyolc világörökségi helyszín van, nagy tisztesség, de nagy felelősség is az országnak.

Magyarországon Budapest Duna-parti látképe – a Budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete -, Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pécsi Ókeresztény Sírkamrák, a Fertő kultúrtáj, valamint a tokaji történelmi borvidék került fel a Világörökség Jegyzékbe.

A törvényjavaslatot kedden nyújtják be az Országgyűlésnek.