A bíróságok jövő évi költségvetésében 3-4 milliárd forintos hiány prognosztizálható, ez pedig a bíróságok működőképességét veszélyezteti – közölte a Magyar Bírói Egyesület hétfőn.

A szervezet közleményében azt írta, hogy a testület aggodalmát fejezi ki a bíróságok 2010. évi költségvetési támogatási összegének megállapítása miatt. Emlékeztettek rá, hogy a magyar igazságszolgáltatás költségvetése 2007 óta nominális mértékében stagnál, reálértékben folyamatosan csökken, ugyanakkor a bíróságokra háruló, az egyre növekvő új feladatok ellátásával járó többletköltségek nem tükröződnek a költségvetésben.

“Az infláció következtében a szolgáltatások ára, az általános forgalmi adó, a szakértői díjak, az új alapokon megállapított tanúdíjak növekedése és a más területeken bekövetkezett – de bíróságokat is érintő – áremelkedések miatt a bíróságok 2010. évi költségvetésében mintegy 3-4 milliárd forint költségvetési hiány prognosztizálható. Ennek költségvetési fedezetét a Magyar Köztársaság parlamentje nem biztosította. A hiány a bíróságok működőképességét veszélyezteti, pótlása kizárólag a költségvetési támogatás növelésével oldható meg – szögezték le.

Hozzátették: az, hogy nem biztosított a bíróságok költségeinek fedezete, ellentétben áll az alkotmányban, valamint a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvényben rögzített, a bíróságok függetlenségét, zavartalan működését garantáló alapelvekkel.

“A harmadik hatalmi ág jogállami szerepének ilyen módon történő ‘leértékelése’ ellentétes a demokratikus társadalmakban működő igazságszolgáltatásra vonatkozó nemzetközi dokumentumokban megfogalmazott követelményekkel is” – fogalmaztak.

Az egyesület szerint a bírói alapbér befagyasztása – és ennek következtében a bírói béreknek az elmúlt években bekövetkezett 20 százalékos reálérték-csökkenése – ellentétes a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény rendelkezéseivel, alkotmányellenes, és a bírói függetlenséget veszélyezteti.

A Magyar Bírói Egyesület ezért felhívja a parlamenti pártok figyelmét, hogy vizsgálják felül a bíróságok költségvetési helyzetét, és a bíróságok zavartalan működése érdekében a hiányzó költségvetési támogatást biztosítsák.

A költségvetés bírósági fejezetének támogatási előirányzata jövőre 1,93 milliárd forinttal csökken az ideihez képest, ez a munkaadókat terhelő járulékok változásából adódik – írta múlt keddi közleményében az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatala. Idén 66,8 milliárd volt a bíróságok költségvetési támogatása, jövőre 64,9 milliárd lesz. A hivatal közleménye szerint a költségvetésben nem kompenzálták a bírósági többletfeladatok költségkihatását, az 5 százalékos áfa-növekedés hatását, valamint az ár- és díjemelések összegét.

Kapcsolódó cikk:

Költségvetési megszorítások 2010 – Csaknem 2 milliárd forinttal csökken a bíróságok, 1 milliárddal az ügyészség költségvetési támogatása jövőre