Költségvetési megszorítások 2010 - Magyar Bírói Egyesület: veszélyben a bíróságok működése

2009.12. 8. MTI

A bíróságok jövő évi költségvetésében 3-4 milliárd forintos hiány prognosztizálható, ez pedig a bíróságok működőképességét veszélyezteti - közölte a Magyar Bírói Egyesület hétfőn.

A szervezet közleményében azt írta, hogy a testület aggodalmát fejezi ki a bíróságok 2010. évi költségvetési támogatási összegének megállapítása miatt. Emlékeztettek rá, hogy a magyar igazságszolgáltatás költségvetése 2007 óta nominális mértékében stagnál, reálértékben folyamatosan csökken, ugyanakkor a bíróságokra háruló, az egyre növekvő új feladatok ellátásával járó többletköltségek nem tükröződnek a költségvetésben.

"Az infláció következtében a szolgáltatások ára, az általános forgalmi adó, a szakértői díjak, az új alapokon megállapított tanúdíjak növekedése és a más területeken bekövetkezett - de bíróságokat is érintő - áremelkedések miatt a bíróságok 2010. évi költségvetésében mintegy 3-4 milliárd forint költségvetési hiány prognosztizálható. Ennek költségvetési fedezetét a Magyar Köztársaság parlamentje nem biztosította. A hiány a bíróságok működőképességét veszélyezteti, pótlása kizárólag a költségvetési támogatás növelésével oldható meg" - szögezték le.

Hozzátették: az, hogy nem biztosított a bíróságok költségeinek fedezete, ellentétben áll az alkotmányban, valamint a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvényben rögzített, a bíróságok függetlenségét, zavartalan működését garantáló alapelvekkel.

"A harmadik hatalmi ág jogállami szerepének ilyen módon történő 'leértékelése' ellentétes a demokratikus társadalmakban működő igazságszolgáltatásra vonatkozó nemzetközi dokumentumokban megfogalmazott követelményekkel is" - fogalmaztak.

Az egyesület szerint a bírói alapbér befagyasztása - és ennek következtében a bírói béreknek az elmúlt években bekövetkezett 20 százalékos reálérték-csökkenése - ellentétes a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény rendelkezéseivel, alkotmányellenes, és a bírói függetlenséget veszélyezteti.

A Magyar Bírói Egyesület ezért felhívja a parlamenti pártok figyelmét, hogy vizsgálják felül a bíróságok költségvetési helyzetét, és a bíróságok zavartalan működése érdekében a hiányzó költségvetési támogatást biztosítsák.

A költségvetés bírósági fejezetének támogatási előirányzata jövőre 1,93 milliárd forinttal csökken az ideihez képest, ez a munkaadókat terhelő járulékok változásából adódik - írta múlt keddi közleményében az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatala. Idén 66,8 milliárd volt a bíróságok költségvetési támogatása, jövőre 64,9 milliárd lesz. A hivatal közleménye szerint a költségvetésben nem kompenzálták a bírósági többletfeladatok költségkihatását, az 5 százalékos áfa-növekedés hatását, valamint az ár- és díjemelések összegét.

Kapcsolódó cikk:

Költségvetési megszorítások 2010 - Csaknem 2 milliárd forinttal csökken a bíróságok, 1 milliárddal az ügyészség költségvetési támogatása jövőre

 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
KÖLTSÉGVETÉS