Március 1-jén megkezdheti a működését a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal

2010.01.14. MTI

Megkezdheti a működését március 1-jén a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal annak ellenére, hogy Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte megfontolása a parlamentnek az erről szóló jogszabályt, és jelezte: a hivatal elnökének kinevezésében nem kíván részt venni.

Sajtóinformációk szerint a szocialisták illetékes munkacsoportja és a szaktárca már egyeztetett arról, hogy a februári parlamenti ülésen miként módosítsák a jogszabályt.

A tervek szerint nagy arányú változtatásokat nem kezdeményeznek, de mindenképpen változtatnák a hivatal elnökének kinevezési szabályain. Így a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal elnökének kinevezésekor nem kellene a miniszterelnöknek egyeztetnie a köztársasági elnökkel, hanem az ő javaslatára az államfő végül csak kinevezné a jelöltet.

A hivatal úgy kezdené meg a működését az eredeti határidő szerint március 1-jén, hogy a Közbeszerzési Tanács bázisán jönne létre és annak épületébe költözne be, dolgozókat folyamatosan vennének majd fel.

Az Országgyűlés december 14-én 179 igen, 163 nem és 4 tartózkodással döntött az antikorrupciós csomag részeként a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállításáról.

A hivatal elsősorban olyan szervezeteket, cégeket büntetne, amelyek jogtalanul jutnak előnyhöz; új intézmény lenne ezzel összefüggésben a bejelentővédelem is: ez azokat a munkavállalókat védené, akik a saját munkahelyükön tapasztalt közpénzekkel kapcsolatos visszaélésekről tesznek bejelentést.

Sólyom László december 30-án megfontolásra visszaküldte a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényt a parlamentnek; az államfő több kifogást is megfogalmazott.

Ezek szerint a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatoknak a benyújtása és elfogadása ellentétes volt a házszabállyal; az államfő továbbá nem tartja elfogadhatónak, hogy a közbeszerzési törvényt úgy módosítja az Országgyűlés, hogy az erre irányuló javaslatokat sem a közigazgatási egyeztetésen nem tárgyalták meg, sem a közbeszerzéssel foglalkozó hatóságok nem véleményezhették.

A köztársasági elnök nem értett egyet azzal sem, hogy a törvény egyes rendelkezései 2009. december 31-e és 2011. január 1-je között hat különböző időpontban lépnek hatályba.

Sólyom László kifogásolta azt is, hogy az újonnan felállított Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal elnökét a köztársasági elnök és a miniszterelnök közös javaslatára választja meg az Országgyűlés. A köztársasági elnök álláspontja szerint a hivatal, mint államigazgatási szerv jellegéhez az alkotmány szellemében az illeszkedik, ha a miniszterelnök tesz javaslatot a hivatal elnökének személyére.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
ÁLLAMFŐ
JOGALKOTÁS
KORRUPCIÓ