A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) reklámfilmmel hívja fel a közvélemény figyelmét a bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyeire. A hamis gyógyszerek egyre elterjedtebbek az európai és a magyar piacon is, fogyasztásuk pedig súlyos egészségkárosodást okozhat.

Halálfejjé állnak össze a hamis gyógyszerek a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület április 28-tól főműsoridőben sugárzott reklámfilmjében. Az ijesztegetés nem túlzó, hiszen a bizonytalan eredetű, nem legális forrásból származó gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A HENT fontosnak tartja, hogy minden magyar fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy sokat kockáztatnak azzal, ha interneten, piacokon, utcán vagy klubokban vesznek receptköteles gyógyszert vagy egyéb gyógykészítményt.

Az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt öt évben közel nyolcszorosára nőtt az Unió határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa. A problémát fokozza, hogy az internetes piacnak köszönhetően a hamisítók már közvetlenül is el tudják érni a fogyasztókat. Ennek köszönhetően ma már a hamis gyógyszerek 90 százalékát az interneten adják el, ahol a kereskedők az életmódgyógyszerektől kezdve az antibiotikumon át a legkülönfélébb készítményeket kínálják – mondja Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Egy 2010-es tanulmány szerint mintegy 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. A jelentés szerint Nyugat-Európában a fogyasztók évente mintegy 10,5 milliárd eurót költenek olyan receptköteles gyógyszerekre, amelyeket illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül orvosi ajánlás és recept nélkül szereznek be.

A HENT reklámfilmje megtekinthető a www.hamisgyogyszer.hu honlapon, ahol számos egyéb fontos információ is megtalálható a hamis gyógyszerek veszélyeiről.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testületről

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni hatékony fellépés érdekében életre hívott koordinatív testület. Tagjai a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó feladatkörrel rendelkező állami szervek, illetve a szellemi tulajdon védelmében érintett érdekképviseleti szervezetek képviselői. Feladata, hogy munkájával segítse a 2008 és 2010 közötti időszakra szóló Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégia végrehajtását, és konkrét lépéseket kezdeményezzen a szellemi tulajdonjogok megsértésének visszaszorítása érdekében. Ezen lépések fő irányvonalai egyrészt a jogérvényesítés hatékonyabbá tétele, a jogérvényesítésben közreműködő szervek oktatása, másrészt pedig a hamis termékek iránti kereslet csökkentése érdekében a lakossági felvilágosítás, tudatosságnövelés. További információ a HENT-ről a www.hamisitasellen.hu honlapon.