Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 2013 áprilisától az utasok felvihetik magukkal az italukat, kozmetikai szereiket vagy egyéb olyan folyadékokat, melyeknek a jelenlegi uniós tilalom szerint nincs keresnivalójuk az utastérben.

Egyszerűsítik és korszerűsítik a légi biztonságra vonatkozó uniós szabályokat azok az új intézkedések, melyeket csütörtökön jelentett be az Európai Bizottság. A cél az, hogy a mindennapokban megkönnyítsék a biztonsági ellenőrzéseket – úgy, hogy annak ugyanakkor ne a biztonság lássa a kárát.

Ezek közül az egyik legfontosabb újdonság az lesz, hogy 2013 áprilisától megszűnik az a tilalom, melynek értelmében jelenleg nem lehet folyadékot felvinni az utastérbe. A Bizottság szerint a kitűzött időpontra az összes európai reptéren olyan új átvilágító berendezéseket kell üzembe helyezni, melyek ki tudják mutatni, ha valaki esetleg folyékony robbanószert akar a csomagjában a gépre vinni.

A fokozatosság jegyében 2011. április 29-től lehetőség adódik majd arra, hogy a harmadik ország repterein a vámmentes boltokban vásárolt italokat felvihessék az utastérbe, feltéve, ha a csomagolása bontatlan és az ellenőrzés során átvilágították.

Az EU egyébként még 2002-ben szigorította a légi biztonságra vonatkozó szabályokat, de miként Siim Kallas közlekedési biztos rámutatott: azóta sokat tanultak. „Az utasok szempontjából az a célunk, hogy, ahol csak lehet, egyszerűsítsük a szükséges biztonsági ellenőrzéseket” – húzta alá. A csomag emellett – a Bizottság ígérete szerint – le fogja rövidíteni a reptéri transzferben töltött időt és csökkenti a költségeket is.

Az új intézkedések között szerepel még az eljárások egyszerűsítése, harmonizálása, illetve közös normák bevezetése a biztonsági személyzet kiképzésében. A cél az is, hogy az ellenőrzéseknél elkerüljék a duplikációt. Az új szabályozás egyébként lehetőséget ad arra az EU és harmadik országok között, hogy elismerjék egymás biztonsági intézkedéseit, így például ha az uniós repterekre érkezve a transzferre váró utasnak várhatóan nem kell majd újabb biztonsági ellenőrzésen átesnie.