Változik a rezidensrendelet

2010.07. 8. MTI

Módosítják a tavaly elfogadott rezidensrendeletet, amely a fiatal orvosokat 9 évig egy kórházhoz kötötte volna - közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A rendelet módosítása után lehetőség lesz arra is, hogy gyermekvállalás esetén a képzést megszakítsák, illetve azok, akik hiányszakmákban - például sugárterápiás szakember, traumatológus, neurológus, pszichológus - jelentkeznek rezidensnek, 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak - tette hozzá. Erre - mint mondta - belső átcsoportosításokkal lesz lehetőség. A politikus elmondta azt is, hogy növelték a központi gyakornoki helyek számát.

A tavaly elfogadott és akkor nagy vitát kiváltott rendelet módosításáról egyeztettek a fiatal orvosokat képviselő szövetséggel és a kórházakkal - mondta az államtitkár, hozzátéve, lesznek még konzultációk az érintettekkel.

Ha ezeket az intézkedéseket nem hozzák meg - közölte az államtitkár -, veszélybe kerül az orvosutánpótlás.
Szócska Miklós kérdésre válaszolva elmondta, a kórházaknál is lesznek költségvetési felügyelők, de csak bizonyos költségvetési határ felett.

A patikaalapítási moratóriumról szólva közölte: annak augusztusi bevezetésének hírére az elmúlt hetekben több mint 200 gyógyszertár-létesítési kérelem érkezett. Mint mondta, a törvény életbelépéséig az eddig befogadott kérelmeket elbírálják, illetve - ha szükséges - hiánypótlásra szólítják fel a kérelmezőt.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett felmenteni Falus Ferenc országos tiszti főorvost, Szócska Miklós azt válaszolta, hogy az egészségügyi vezetés csapatmunka, amely bizalomra épül, a tiszti főorvos pedig olyan időszakban töltötte be ezt a pozíciót, amelynek egészségpolitikai értékrendjével az új kormányé nem egyezik meg, így "a bizalom alapfeltétele nem volt adott".

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY
JOGALKOTÁS