Elsőként: Kínai-magyar ügyvédi iroda Budapesten - A budapesti iroda lesz a régió hálózati központja

2010.09.14. MTI / hvg.hu

A kínai cégek magyarországi, illetve a magyar cégek kínai gazdasági, beruházási tevékenységét fogja segíteni az a kínai-magyar ügyvédi iroda, amelyet hivatalosan hétfőn alapítottak, és megkezdte tevékenységét a magyar fővárosban.

Az irodát a sajtónak és a magyar üzletembereknek bemutató tájékoztatón Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kiemelte: a magyar kormány vállalkozásbarát gazdaságpolitikát folytat, ennek keretében már számos ponton egyszerűsítette a beruházások során az engedélyeztetési eljárások számát, lényegesen csökkentette a vállalkozások társasági adójának mértékét.

Az államtitkár elmondta: bár a kormány - lévén az ország az Európai Unió tagja - kiemelten kezeli az uniós gazdasági kapcsolatokat, de a világ más térségeivel, országaival, köztük Kínával is erőteljesen szeretné bővíteni a kapcsolatokat, főleg olyan beruházások révén, amelyek új munkahelyeket teremtenek. Üdvözölte, hogy magyar kezdeményezésre hétfőn megalakult a térség első nemzetközi tevékenységű kínai ügyvédi irodája Yingke (JingKo) Várnai néven.

Az európai terjeszkedés első állomásaként a most megnyitott budapesti iroda alapító okiratát Várnai Rupert és Mei Xiangrong (Mej Hsziangzsung), a YingKe (JingKo) Ügyvédi Iroda vezetője a Magyar Tudományos Akadémián írták alá.

Az alapítók együttműködésüket arra alapozzák, hogy a Kínából Európa felé terjeszkedni vágyó kínai cégek számára nagyobb biztonságot nyújt egy helyi ismeretekkel rendelkező, ugyanakkor kínai ügyvédeket is foglalkoztató, az ügyfeleket a saját anyanyelvükön kiszolgáló tanácsadói csapat. Ezzel párhuzamosan a Yingke (JingKo) Várnai Ügyvédi Iroda magyar ügyfelei Kínában folytatott gazdasági tevékenységük során a távol-keleti hatalmas országban magyar nyelven tudják majd igénybe venni a nemzetközi színvonalú jogi szolgáltatásokat.

A YingKe (JingKo) Ügyvédi Iroda Kína legdinamikusabban fejlődő ügyvédi irodája, a jelenleg közel ezer fős kínai ügyvédi iroda a Kínán kívüli terjeszkedés gondolatát már korábban a követendő stratégiája egyik elemeként fogalmazta meg. Ren Hongbin (Zsen Hungpin), a kínai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa azt emelte ki, hogy a gazdasági válság ellenére Kína külföldi beruházásai már több mint 1.000 milliárd dollárra rúgnak, a kínai cégek beruházásai Magyarországon már több mint egy milliárd dollárt tesznek ki.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a magyar-kínai kétoldalú külkereskedelmi forgalom 6,172 milliárd dollár volt, a magyar export 1,221 milliárd dollárt, a Kínából származó magyar import 4,95 milliárd dollárt ért el. Tavaly a magyar export 10 százalékkal nőtt, a magyar behozatal közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Bővebben a hvg.hu oldalán →

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYVÉDSÉG
KERESKEDELEM