Tizenhét nagy doboznyi iratot kell áttanulmányoznia a romák elleni támadássorozat büntetőperét vezető bírónak, mielőtt kitűzné az első tárgyalást – közölte a Pest Megyei Bíróság elnöke szerdán. Előreláthatólag 165 tanút és körülbelül 30 szakértőt hallgatnak majd meg az eljárás során.

Kovács András elmondta, hogy a nyomozati szakaszt követően elkészült vádirat és 17 nagy doboznyi iratanyag érkezett a megyei bíróságra a főügyészségtől. Az ügyet Miszori László tanácselnökre szignálták ki, így az ő feladata a tetemes mennyiségű nyomozati anyag áttanulmányozása is – tette hozzá.

Noha a romagyilkosságokkal kapcsolatos büntetőügy tárgyalását illetően soronkívüliséget rendeltek el, a bírónak – a felkészülés mellett – le kell folytatnia a más ügyekben már kitűzött tárgyalásokat, de új ügyet már nem osztanak rá, s amiben csak lehet, tehermentesítik őt – hangsúlyozta Kovács András.

Megjegyezte: a korábban több “nagy ügyet” is tárgyaló Miszori László a tájékozódás, felkészülés után dönt majd arról, hogy hármas vagy ötös tanáccsal folytatják-e le az eljárást, ezt követően a nyomozásban részt vevő bűnügyi szervek – közöttük a budapesti és a Pest megyei rendőr-főkapitányság, továbbá a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – egyeztetnek a tárgyalássorozat körülményeiről. Eldöntendő egyebek közt, hogy hol és milyen biztonsági intézkedések mellett tartsák a valószínűleg folytatólagosan kitűzött tárgyalásokat, melyek akár egy évig is eltarthatnak, figyelembe véve, hogy legalább 165 tanút és 30 szakértőt is meg kell hallgatnia a bíróságnak.

A Pest Megyei Bíróság elnöke úgy véli, hogy mivel négy vádlottról, s vélhetően körülbelül hat védőről van szó, a tárgyalásoknak – komoly előkészítés, illetve biztonsági átvizsgálás után – akár a megyei bíróság budapesti, Thököly úti épülete is helyet adhat, de közlése szerint ez a kérdés még nem dőlt el.

Arra a kérdésre, hogy az országos, sőt nemzetközi visszhangot is kiváltó ügy tárgyalása megkezdődhet-e még az idén, Kovács András azt válaszolta: erre nem lehet garanciát adni. A “hegynyi” doboz tartalmának áttanulmányozása és a különböző egyeztetések lefolytatása a soronkívüliség ellenére is időigényes, de a megyei bíróság mindent elkövet azért, hogy a körülményekhez képest a lehető leghamarabb megtarthassák az első tárgyalást – közölte a bíróság elnöke.

A Pest Megyei Főügyészség szeptember 8-án nyújtotta be vádiratát, erről Csecserits István főügyészhelyettes tájékoztatta aznap az MTI-t. Mint elmondta, K. Árpádot és társait (K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt) több emberen elkövetett emberöléssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolják. A mintegy 90 oldalas vádiratban leszögezik: a vádlottak a romákkal szemben ellenséges érzületet tápláltak, mert mindegyiküknek volt személyes konfliktusa velük kapcsolatban.

Az NNI kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást. Tavaly augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal gyanúsítható, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő négy férfit. A nemrég lezárt nyomozati szakot követően az NNI vádemelési javaslattal továbbította az iratokat a Pest Megyei Főügyészséghez.

A főügyészség az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel vádolja. Az elsőrendű vádlott esetében foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés, míg a negyedrendű vádlott esetében előre kitervelten, aljas indokból, több emberen bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette is vádpontként szerepel.

Az ügyészség szerint alapos a gyanú arra, hogy az előzetesben lévő első-, másod- és harmadrendű vádlott szerezte be a támadásokhoz használt fegyvereket egy besenyszögi betöréskor, ők támadtak, illetve gyújtogattak, öltek 2008 júniusától 2009. augusztus 7-ig – változó létszámban – Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán Az utóbbi két gyilkosságba a negyedrendű vádlottat sofőrként vonták be.