Néhány településen már hivatalos eljárást kell indítaniuk a helyi gyámügyi hivataloknak, mert 50 tanóránál többet hiányoztak a tanulók az iskolából. Ha a egy diáknak összegyűlik 50 igazolatlan órája, akkor a jegyzői gyámhatóság – az iskola jelzése alapján – felfüggeszti az iskoláztatási támogatást és védelembe veszi a gyermeket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szociális és Gyámhivatalhoz önkormányzati jelzés még nem érkezett arról, hogy a térség 229 településén lenne olyan iskolai tanuló, aki már túllépte volna az 50 órás igazolatlan hiányzást, de nem hivatalosan egy nyírbátori esetről már van tudomása a közigazgatási hatóságnak – közölte Kelemen Barnabás, a szervezet vezetője az MTI érdeklődésére.

Tóth Árpád, Nyírbátor jegyzője megerősítette az MTI információit: egy általános iskolai tanuló már valóban túllépte az 50 órás igazolatlan hiányzást a kisvárosban, s az ügyben megindítják az eljárást. A törvényi kötelezettségnek megfelelően intézkednek a családi pótlék fizetésének felfüggesztéséről, gyám kirendeléséről, sőt szabálysértési eljárás is indul a szülők ellen.

Szemán Sándor, Nyíregyháza címzetes főjegyzője arról számolt be, hogy a megyeszékhelyen 6 gyermek került közel az ötven órás igazolatlan hiányzáshoz, további 16 pedig túllépte a 10 tanórás hiányzási határt. Korábban is figyeltek erre, most pedig, a törvények megváltozásával még szigorúbban ügyelnek az igazolatlan hiányzások elkerülésére.

Kacsur Gábor, Nyírvasvári jegyzője arról tájékoztatott, hogy nem csak az 50 órás hiányzást kísérik figyelemmel a településen, hanem a kisebb mértékű iskolai távolmaradás miatt is eljárnak. Az iskola jelzése alapján az önkormányzati hivatal figyelmezteti az érintett szülőket. Eddig öt esetben tették ezt, egy középiskolai tanuló ugyanis már 20, négy pedig 10-10 órát hiányzott igazolatlanul az oktatási intézményből. Simon József, Ramocsaháza független polgármestere is a megelőzés fontosságát hangsúlyozta az MTI-nek: “folyamatos odafigyeléssel el lehet érni, hogy ne legyen 50 órás, vagy annál is több a hiányzás“. A kisközség általános iskolájában, ahová a ramocsaháziak mellett a szomszédos Nyíribrony és Nyírkércs diákjai járnak, nincs egyetlen nagyszámú hiányzás sem.

Göndör Judit, az észak-borsodi Kazincbarcika városházának szóvivője arról számolt be, hogy a városban 2.600 általános iskolás korú gyermek van, és a keddi jelzés szerint egy-két tanulónál már előfordult olyan mértékű mulasztás, amikor a hivatalos eljárást meg kell indítani, ez jelenleg zajlik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben nem volt még egy eset sem – mondta Ambrusics Tibor szociális osztályvezető az MTI-nek. Hozzátette: a városban nem jellemzőek a kiugró hiányzások.

Mezőkövesden és vonzáskörzetében több mint 1.300 diák jár az iskolákba, nagymértékű hiányzás eddig sehol sem volt – közölte a fenntartó önkormányzat.

Miskolcon sem jellemző a kiugróan magas óraszámú igazolatlan hiányzás. Mihalecz Péter főjegyző azt mondta az MTI-nek, hogy értesülései szerint van olyan tanuló, aki eddig tíz óra igazolatlan hiányzást szedett össze. A tapasztalat ugyanakkor szeptember derekán az, hogy az iskolákban nincs olyan diák, aki kiugróan sok igazolatlan tanóráról hiányzik.

A 2010. évi LXVI. törvény 2010. augusztus 30-ai hatállyal arról intézkedik, hogy ha a egy diáknak összegyűlik 50 igazolatlan órája, akkor a jegyzői gyámhatóság – az iskola jelzése alapján – felfüggeszti az iskoláztatási támogatást és védelembe veszi a gyermeket. A jegyzőnek e körben mérlegelési lehetősége nincsen. Az 50 igazolatlan óra automatikusan az iskoláztatási támogatás felfüggesztésével és
a gyermek védelembe vételével jár.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának az MTI-hez eljuttatott, s az egyes települések illetékes hivatalaihoz elküldött módszertani útmutatójában az olvasható: három havonként és a tanév vége után a jegyzői gyámhatóságnak felül kell vizsgálnia, hogy továbbra is indokolt-e a felfüggesztés, azaz a gyermek helyzete rendeződött-e, teljesíti-e tankötelezettségét. A jegyzői gyámhatóság csak akkor szüntetheti meg a felfüggesztést, ha a vizsgált időszakban a gyermek egy óráról sem hiányzott igazolatlanul.

A folyósítást határozatlan időre kell felfüggeszteni, annak kezdő időpontja a döntés hónapját követő második hónap első napja. A támogatást – a részére megküldött jogerős döntés alapján – a Magyar Államkincstár családi pótlékot folyósító regionális igazgatósága a helyi önkormányzat családtámogatási folyószámlájára utalja.

Az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének megszüntetése után a gyermek védelembe vételét még legalább a felfüggesztés idejével megegyező időtartamig, de legkésőbb a nagykorúság eléréséig fenn kell tartani, megelőzendő az újbóli tankötelezettség-mulasztást.

Az oktatási államtitkárság az MTI kérdésére közölte: a korábbi Oktatási és Kulturális Minisztériumnak nem voltak adatai arra vonatkozóan, hogy melyik településen hányan lépték túl az 50 tanórás hiányzást, csak azokat az eseteket összesítették, amikor a tanév ismétlésére kényszerültek a diákok hiányzásaik miatt. Terveik szerint az idei tanévtől azonban országos szinten statisztikát vezetnek majd az egyes településeken tapasztalható igazolt és igazolatlan tanórákról.