Bár még alig néhány hónapja van hatályban, az EU már a SWIFT-egyezmény jövőjét félti. Sajtóhírek szerint ugyanis az amerikaiak oly mértékben terjesztenék ki a banki tranzakciókkal kapcsolatos terrorellenes programjukat, amely már sértheti a SWIFT-megállapodást. A Bizottság és európai parlamenti képviselők egy csoportja most magyarázatot sürget az Egyesült Államoktól.

Az Obama-adminisztráció arra kérné az amerikai bankokat, hogy minden az országba érkező és onnan induló elektronikus banki tranzakcióról tegyenek jelentést – adta hírül hétfőn a Washington Post. Tisztviselők azt mondják: az így szerzett adatok révén a terrorellenes ügynökségek könnyebben kiszúrhatják az „abnormális” átutalásokat.

Az európaiak ugyanakkor attól tartanak, hogy egy efféle lépés sértené az augusztusban hatályba lépett SWIFT-egyezményt, éppen ezért most sürgős tájékoztatást követelnek az Egyesült Államoktól. A hosszas vita után kiérlelt és jelenleg érvényes szabályok szerint az amerikaiaknak módjukban áll, hogy terrorellenes céllal banki adatokat kérjenek ki, ám az Europolnak mérlegelési jogköre van annak megítélésére, hogy a kikért adatra valóban szükség van-e a terrorizmus és annak finanszírozása elleni harcban, és adott esetben le is állíthatja az adattovábbítást.

Sophie int Veld holland liberális EP-képviselő az EUobservernek nyilatkozva most azt mondta: kicsit már mindannyian belefáradtak, hogy mindig efféle meglepetések érik őket. „Az Egyesült Államok a barátunk és a szövetségesünk, ezért nem kellene így bánnia velünk” – tette hozzá. A képviselő ezzel arra utalt, hogy a terrorizmus finanszírozásának megakadályozását célzó amerikai program, amely az európai tranzakciókat is tartalmazó SWIFT-rendszer adatbázisához is hozzáfért, már 2001-ben beindult csak éppen az európaiakat felejtették el tájékoztatni erről.

Az ügy 2006-ban pattant ki, óriási botrányt kavarva, az Egyesült Államok pedig csak ezt követően kezdett tárgyalásokat az európaiakkal. A Lisszaboni Szerződés által biztosított új hatáskörével élve az Európai Parlament idén februárban azután leszavazta az ideiglenes SWIFT-megállapodást, ezzel úgy egy félévre el is vágva az adattovábbítás menetét. Az új egyezmény hosszas egyeztetést követően végül augusztus elsején lépett hatályba.

Sophie int Veld, aki egyébként az Európai Parlamentben a légiutasok adatainak (PNR) kiadásáról szóló megállapodás szövegezéséért felel, azt mondja, nem hibáztatja az amerikaiakat, amiért ennyiféle adatot kérnek. „Feszegetik a határaikat, és ha csak az EU nem húz vonalakat, annyi (adatot) fognak elvenni, amennyit csak akarnak” – vélekedett a képviselőnő.