A magáncsőd intézményének bevezetéséről nyújtott be törvényjavaslatot Szekeres Imre szocialista képviselő. Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nem kielégítő a kormánypárti politikusok által benyújtott, a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvénycsomag, amely ráadásul szerinte csak a probléma rövid távú kezelésével foglalkozik.

Szekeres Imre tájékoztatása szerint az MSZP ezért nyújtott be hétfőn egy olyan törvényjavaslatot, amely segít a rászorulókon, nem rombolja le az általános fizetési morált és gátolja a hitelezők túlkapásait.

Emlékeztetett arra: ha ma Magyarországon egy magánadós fizetésképtelenné válik, akkor a hitelező azonnal a legdrasztikusabb eszközzel léphet fel ellene. Hiányolta, hogy nincs rendszerszerű megoldási lehetőség a magánemberek fizetésképtelensége esetére.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a magáncsőd bevezetése lehetőséget adna arra, hogy az adósok egzisztenciálisan újra tudják kezdeni az életüket, a hitelezők pedig jogi garanciát kapnának és – a kötelezően vállalt együttműködés révén – gyorsabb, sikeresebb lehetne a követelésérvényesítés.

A törvényjavaslat három lépcsős adósságrendezés bevezetését kezdeményezi, amelynek az első lépése az egyezségkötési folyamat. Ezt az adós kezdeményezi a bíróságnál, aki ettől kezdve csődvédelemben részesül. A folyamat célja az egyezség, a vagyonfelügyelő 45 nap alatt erre vonatkozó javaslatot készít.

Ha ez nem sikerül, a második lépcső következik, amelyben a vagyonfelügyelő számba veszi a vagyont és javaslatot tesz a hitelezők közti szétosztására. A fennmaradó tartozásokat ebben az esetben behajthatatlanná minősítik.

A harmadik lépcső a tartós törlesztési eljárás lenne, amelyről – a hitelezők jóváhagyásával – a bíróság dönt. Ennek értelmében az adós vállalja, hogy az adósságából fennmaradó részének törlesztése érdekében lemond a jövedelme egy része feletti rendelkezésről a vagyonkezelő számára.

Szekeres Imre szerint a magáncsődöt jövő január 1-től be kellene vezetni.

Kapcsolódó cikkek:

Ismét napirenden a magáncsőd intézménye – Nyugat-Európában már több százezren vették igénybe az eljárást→

Napirenden a magáncsőd→