A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete több forrásból tudomást szerzett arról, hogy az iszapkatasztrófa által sújtott településeken egyes jelzáloghitellel rendelkező károsultak hitelintézetüktől felszólító levelet kaptak.

A Magyar Bankszövetség közleményben és nyilatkozatban is cáfolta, hogy tagjaik visszaélnének az önhibájukon kívül bajba jutott adósok kiszolgáltatott helyzetével. A Felügyelet a kérdés megfelelő rendezésére vezetői körlevélben szólítja fel az intézményeket és jogsegélyszolgálatot állít fel.

A jelzálogszerződések többsége esetében a szerződést azonnal felmondja a bank, amennyiben a jelzáloggal terhelt ingatlan megsemmisül. A Felügyelet felhívja a figyelmet a Magatartási Kódex IV a) és b) pontjaira, amelyek egyértelmű meghatározzák a fizetési nehézségek kezelése körében alkalmazandó eljárásokat. A Kódexet aláíró hitelintézetek vállalták, hogy ilyen esetekben áthidaló módszereket dolgoznak ki, s ezekről az ügyfeleket levél, vagy információs füzet formájában tájékoztatják.

A felvett hitel fedezetével a katasztrófa után nem rendelkező ügyfelek esetében a szerződés felmondása kilátástalan helyzetbe hozná az adósokat. A Felügyelet határozott álláspontja szerint az egyetlen, több szempontot is figyelembe vevő megoldás jelen esetben az áthidaló megoldások kidolgozása. A Felügyelet éppen ezért vezetői körlevelet intézett az érintett pénzügyi szervezetekhez, meghatározva a Felügyelet által elvárt magatartást.

Kifejezetten a vörösiszap-tragédiával összefüggő lakáshitelezési problémák rendezésére a Felügyelet az ügyfélszolgálat nyitvatartási idejében jogsegélyszolgálatot állít fel, ahol várja az érintettek jelentkezését, kérdéseit.

Levélcím: 1534 Budapest BKKP Postafiók: 777

Telefon: 06-40-203-776 (A telefonszám az ország bármely pontjáról helyi tarifával hívható.)

Ügyfélszolgálatunk címe: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. (Krisztina Plaza)

Személyes ügyfélfogadás:

Hétfő: 8 – 18

Kedd: 8 – 15

Szerda: 8 – 16

Csütörtök: 8 – 15

Péntek: 8 – 12