Januártól javul a szakellátás finanszírozása, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által benyújtott és a kormány által 2010. december 22-én elfogadott rendeletnek megfelelően döntés született az egészségügyi szolgáltatók 2011. évi (2010. november és 2011. október közötti teljesítési időszakra vonatkozó) finanszírozásáról.

A jelenlegi ágazati vezetés az igazságosság és egészségpolitikai célok irányába kívánta mozdítani a finanszírozást is, ezért a 2011. évre kiosztott úgynevezett teljesítményvolumen-korlát (TVK) kereteknél több szempontot is figyelembe vett.

Az elosztás bázisát a 2010. évi TVK keret adta, amelyhez a többletet az alábbiak befolyásolták:

– A progresszív és speciális feladatokat ellátó intézmények (egyetemek, megyei kórházak, országos intézetek, szakkórházak, egyházi kórházak) külön keretből többlet TVK-t kaptak.

– A tavalyi év folyamán lejelentett egynapos ellátások száma befolyásolta a többlet TVK mértékét.

– A 2007. évben bekövetkezett TVK változások figyelembevételével akkor kedvezőtlenül érintett szolgáltató esetében korrekciós TVK emelés történt.

A fenti igazságossági elem mentén néhány intézménynél az idei keretet csökkenteni kellett volna, azonban erre nem került sor – 2011-ben ezek a szolgáltatók is megkapták legalább a 2010. évi keret és az akkori miniszteri keretből kiosztott TVK keret összegét.

Szakítva a TVK szigorú szabályaival és a korábbi évek gyakorlatával, a jelenlegi kormányrendelet értelmében a szolgáltatók részben el tudják számolni többletteljesítményüket is. A járóbeteg-szakellátó intézmények, amelyek 2011-ben a kiosztott TVK kereten felül látnak el betegeket, többletteljesítményüket meghatározott – a többlet 10 százalékáig 30 százalékos, a többlet 10 és 20 százalék közötti részénél 20 százalékos – mértékig elszámolja az OEP. A fekvőbeteg-szakellátás területén a kereten felül ellátott betegek után a szolgáltató 110 százalékig 30 százalékos alapdíjat számolhat el.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a 2011. évi felhasználható TVK keretről az egyes egészségügyi szolgáltatókat értesítette, továbbá a tegnapi napon honlapján is nyilvánosságra hozta az egyes intézményekre vonatkozó TVK elosztás mértékét és módszertanát.