A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelentek az adóelőleg nyilatkozatok javasolt mintái.

Ezeket a nyilatkozatokat annak kell kitöltenie, és a munkáltatónak átadnia, aki az adóelőleg megállapítása során

•  a családi kedvezményt,
•  az adójóváírást, vagy
• a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezményt igénybe kívánja venni.

A családi kedvezmény kiemelkedő jelentőségű, mivel az három eltartott gyermek esetén akár 99 000 forinttal csökkentheti a család havi adóterhelését.

A felsorolt kedvezményeket a munkáltató csak abban az esetben veheti figyelembe a személyi jövedelemadó előlegének megállapítása során, ha a munkavállaló az adóelőleg-nyilatkozatot megteszi. Ilyen nyilatkozat hiányában a fenti kedvezményeket a magánszemély csak a bevallásában, 2012. első felében érvényesítheti.

Ez például azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló bruttó 150 ezer forint havi fizetéséből tartja el egy kiskorú gyermekét, és nem teszi meg a családi kedvezményről és az adójóváírásról szóló adóelőleg nyilatkozatokat, akkor a fizetéséből a munkáltató 22 100 forinttal több adót von le, mint amennyit ténylegesen fizetnie kellene. Ebben az esetben a magánszemély akár egy évet meghaladó időszakban is „hitelezni” fog a magyar államnak.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően – akár január 20-ai határidőig – kell a munkáltató számára átadni két példányban. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat megtételével különösen érdemes sietni, mivel azt közös háztartásban nevelt gyermek(ek) esetén mindkét házastársnak, közös gyermek(ek) esetén mindkét élettársnak, illetve mindkét szülő munkáltatójának is alá kell írnia.

Ugyancsak megjelent a költségelszámolással kapcsolatos adóelőleg-nyilatkozat javasolt mintája is.

A nyilatkozatok itt érhetők el.