Ismét új eljárást rendelt el a bíróság a HIV-perben

2011.01.14. MTI

Erkölcsi okra hivatkozva zárt ajtók mögött tárgyalta a Fővárosi Bíróság (FB) az úgynevezett HIV-pert, amelyben egy férfit azzal vádolnak, hogy HIV-vírussal megfertőzte volt feleségét és volt barátnőjét.

A pénteki tárgyaláson a vádlott nem jelent meg, ügyvédje útján azt közölte, hogy a sajtó fokozott érdeklődése miatt maradt távol. Mivel másodfokon tárgyalják az ügyét, a jelenléte nem kötelező.

A perben a férfit súlyos egészségromlással járó testi sértéssel vádolta meg az ügyészség. Az eljárásban 2008. januárjában már született egy - ugyancsak bizonyítottság hiányára hivatkozó - felmentő ítélet, ám az FB még abban az évben hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárás lefolytatását írta elő.

A korábbi elsőfokú ítéletet követően a vádlott akkori ügyvédje azt mondta: védence 2000-ben tudta meg, hogy HIV-vírussal fertőzött, majd felesége is tudomást szerzett erről, de csak 2006-ban tett feljelentést. A büntetőügy ez alapján indult el. A sértettek álláspontja szerint ugyanakkor a kapcsolatok elején a férfi nem közölte velük, hogy fertőzött, és védekezés hiányában fertőzte meg őket a vírus.

A megismételt eljárásban, tavaly júniusban a Budai Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a férfit. A pert mindvégig zárt ajtók mögött tárgyalta a bíróság.

Ma eljárási szabálysértésekre hivatkozva állapította meg a Fővárosi Bíróság, hogy az első fokon meghozott felmentő döntés felülbírálatra alkalmatlan, ezért azt hatályon kívül helyezte és új eljárást írt elő.

A másodfokon eljáró bíróság hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy nyitott kérdések maradjanak, felmentő rendelkezés is csak akkor hozható, ha valamennyi szempontot megvizsgáltak, és ennek ellenére nem állapítható meg a vádlott bűnössége. Az FB szerint e tekintetben hiányos az elsőfokú bíróság indokolása.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
VÍRUS