Az Európai Unió (EU) munkaügyi miniszterei és államtitkárai áttekintették a foglalkoztatáspolitika számos jó gyakorlatát, különös tekintettel azokra, a tartós foglalkoztatást segítik – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Gödöllőn a délelőtti miniszteri informális ülés szünetében.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy az egyes országokban a bruttó hazai termék (GDP) növekedése nem feltétlenül jár együtt a foglalkoztatás bővítésével, ezért a keddi tanácskozáson a szakminiszterek és államtitkárok olyan példákat tekintettek át, amelyek a gazdasági bővülés előmozdítása mellett egyértelműen a foglalkoztatási ráta emelését szolgálják.

Ez összhangban van azzal, hogy az EU “Európa 2020” című stratégiája szerint 2020-ra az unió átlagában 75 százalékra kell emelni a foglalkoztatási rátát – mondta az államtitkár. Szükség van olyan munkahelyek bővítésére is, amelyeknél nem egyértelmű feltétel a magas képzettség.

Czomba Sándor szólt arról is, hogy a tanácskozáson jelen vannak a tagjelölt országok képviselői is, így például kedden délelőtt áttekintették a törökországi munkahely-bővítési gyakorlat egy-egy jó példáját.