Minden fogyasztó számára gyorsan és könnyen elérhető tanácsadás és panaszkezelés, a pénzügyi tudatosság növelése és a kiszolgáltatottság megszüntetése a célja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által indított pénzügyi tanácsadó tevékenységnek.

A Szövetséghez érkező panaszokból egyértelműen és jól látható, hogy leginkább a pénzügyi szektor az, amelyben a fogyasztók a legkisebb mértékű tudásanyaggal, és egyszersmind tudatossággal rendelkeznek. Ráadásul a pénzügyi vállalkozások, a fogyasztói csoportokat szervező cégek és a fogyasztók közötti egyensúlytalanság óriási, az általános szerződési feltételek kibogozhatatlanok és sokszor nem közérthetőek. Emiatt a pénzügyi szektorban a legsúlyosabbak lehetnek a hátrányos anyagi következmények a fogyasztókra nézve. A FEOSZ ezért úgy döntött, hogy kiemelten kezeli pénzügyi tanácsadó tevékenységét.

A Szövetség az országban egyetlen fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetként rendelkezik oktatási intézményi akkreditációval, valamint két képzési programmal. Célja azonban ezen tevékenységi kör bővítése, így pénzügyi képzési program akkreditációját kezdeményezi. Ezzel kapcsolatban megkereste a Szövetség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét annak szakmai támogatásával kapcsolatban.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pályázatot hirdetett civil fogyasztóvédelmi hálózat működtetésének támogatására, melynek célja a fogyasztók tájékozottságának, ismereteinek és pénzügyi tudatosságának növelése országos tanácsadó hálózaton keresztül. A pályázat esetleges elnyerése esetén a Szövetség személyes ügyfélszolgálat útján is fogadni tudja majd az érdeklődőket országszerte.

A Szövetség terve ezen túlmenően a fogyasztóvédelmi és pénzügyi tanácsadást végző szakemberek folyamatos képzése a minél hatékonyabb fogyasztói érdekvédelem érdekében. Ugyanakkor a pályázat esetleges sikertelensége ellenére is a Szövetség kiemelten fontosnak tekinti a fogyasztók tájékoztatását.

2011 az Európai Unióban az önkéntesség éve. Erre való tekintettel is a Szövetség 2011. február 1-től ingyenesen vállalja a fogyasztók részére és a felügyeleti pályázati döntéstől függetlenül a pénzügyi tanácsadás megvalósítását. 

A tanácsadás illetve panaszkezelés elérhető itt →