Az elmúlt héten (2011. február 8. és 11. között) Budapesten tanácskoztak a Fiatalok Lendületben program nemzeti irodáinak vezetői előtt a tartott budapesti értekezleten. A résztvevők ajánlásokat fogalmaztak meg az EU ifjúsági programjainak új generációjával kapcsolatban.

A fiatalok aktív társadalmi részvétele kulcsfontosságú az Európai Unió jövője szempontjából” – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a budapesti értekezleten.

Az EU ifjúsági támogatási programjának, a Fiatalok Lendületben programnak az a célja, hogy a fiatal európaiakat aktív társadalmi részvételre, szolidaritásra és toleranciára ösztönözze, és bevonja őket a kontinens jövőjének alakításába. A program elősegíti a fiatalok mobilitását Európa határain belül és kívül, hozzájárul tanulási lehetőségeik bővítéséhez, valamint ösztönzi a kultúrák közötti párbeszédet. A munkát koordináló irodák vezetőinek budapesti értekezletére harminc országból érkeztek szakemberek.

A tanácskozás résztvevői végül két ajánlást fogalmaztak meg az EU ifjúsági támogatásainak fejlesztésével, azon belül is a támogatási programok 2013 után elinduló új generációjával kapcsolatban. Az első az uniós ifjúsági programok által támogatandó tevékenységekről, illetve a program működését lehetővé tevő keretekről szól. A másik ajánlás célja az adminisztráció leegyszerűsítése és a pályázati források teljes körű felhasználása. Arról is sikerült megállapodni, hogy az eredményeket majd európai szintű fórumokon mutatják be.

Az új program kialakításáról a Bizottság is folyamatosan egyeztet az érintettekkel. A program támogatottjai az európai szintű online konzultáció során már korábban is megfogalmazhatták ajánlásaikat a jövőbeli pályázati rendszerrel kapcsolatban.