Januártól léphet életbe az a jogszabálymódosítás, hogy jogerősen elítélt bűnözők ne kérhessenek pénzt a médiában tett nyilatkozataikért, az általuk írt könyvekért, filmes jogokért .

Az egyes büntető vonatkozású törvények módosításáról szóló javaslatot, amelynek ez is része, pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek.
A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára azt mondta, azért tartották szükségesnek a változtatást, mert több civil és szakmai szervezettől érkezett jelzés: a médiában egyre inkább gyakorlattá válik, hogy az elítélt bűnözők viszonylag magas összegeket kérnek az általuk elkövetett bűncselekményről való nyilatkozatért.

Ezek a nyilatkozatok a társadalom széles rétegeihez eljutnak és olyan üzenetet hordozhatnak magukban, hogy a bűncselekmény elkövetéséről tett nyilatkozat érték, hiszen ellenszolgáltatás jár érte a média részéről – mutatott rá az államtitkár. Az ellenszolgáltatás mellett az egyes orgánumok az érintetteket hírnévhez is juttathatják – jegyezte meg.

Ugyanakkor az erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy valaki egy bűncselekmény elkövetéséből akár közvetetten is anyagi előnyre, pénzre tegyen szert – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.
Hozzátette: a módosítás értelmében azok az elítélt bűnözők, akik büntetett előéletűek, és nem mentesültek a vonatkozó joghátrányok alól, a médiában való nyilatkozatért egyáltalán nem kaphatnának pénzt. Nem kérhetne pénzt az elítélt a házastársa, vagy a barátja számára sem ezért, és nem csak pénzre vonatkozna a tervezett szabályozás, hanem minden egyéb vagyoni juttatásra, például az adósság elengedésére is.

Azoknál pedig akiket pedig még nem ítéltek el, és a bűnösséget nem mondták ki, arra törekednek, hogy a médiumok és a médiahatóság társszabályozásban fogadjon el erre vonatkozóan szabályozást – fejtette ki Rétvári Bence, aki kitért arra is, hogy erről már több körben volt egyeztetés szakmai szervezetekkel, és az egyik kezdeményező Vujity Tvrtkoval.

Szólt még arról, hogy a semmis szerződés ellenére már megtett nyilatkozatért a kikötött, de még részben vagy teljesen nem teljesített ellenszolgáltatást a bíróság köteles lenne az állam részére megítélni.
Arra a felvetésre, hogy ha a közelmúltban elítélt és börtönbe vonult Stohl András színész könyvet írna, milyen szabályok vonatkoznak rá, azt mondta: esetében a vonatkozó joghátrányok 3 év után szűnnek meg, így a 10 hónapos büntetését is beszámítva, 3 év 10 hónapig a bűncselekménnyel kapcsolatban pénzért ezt nem teheti meg.

Rétvári Bence hozzátette: az új szabályozással nem korlátoznák a vádlottak, vagy elítéltek szólásszabadságát, továbbra is tehető korlátlanul sajtónyilatkozat. Az a cél, hogy a bűncselekmények elkövetésével ne lehessen díjra vagy anyagi előnyre szert tenni – hangsúlyozta.
A módosítás, ha az Országgyűlés is jóváhagyja, 2012. január 1-től lépne életbe.