Elfogadta a kabinet az önkormányzati törvény tervezetét

2011.11. 4. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

A tervezet szerint továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer lakos alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal. Az óvodák működtetése és az egészségügyi alapellátás önkormányzati feladat marad.

Elfogadta a kabinet a helyi önkormányzatokról szóló törvény tervezetét - közölte Giró-Szász András csütörtökön. A kormányszóvivő szerint az elmúlt húsz év bebizonyította: a jelenlegi, 1990-ben megalkotott struktúra elavulttá vált, a rendszer elért a teljesítési képességének a határára. Az új jogszabálynak - amely épít a helyi önkormányzatok európai chartájára és a magyar önkormányzati hagyományokra is - az egyik alappillére az önkormányzás jogának megőrzése - mondta, hangsúlyozva, hogy átláthatóbb finanszírozási rendszer kialakítására van szükség.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára szerint az önkormányzati rendszer átalakítása mellett elsősorban az szólt, hogy átláthatatlanná vált a feladatrendszer, összekuszálódott az állam és az önkormányzatok szerepe, amelynek az lett az eredménye, hogy az önkormányzati rendszer eladósodott.

A kormányhivatalokhoz kerülnek az okmányirodai feladatok is

Az előterjesztés értelmében az oktatás területén az óvodai ellátás, az egészségügy terén pedig az alapellátás marad önkormányzati alapfeladat. Az államigazgatási - például okmányirodai -, hatósági feladatok jelentős része a kormányhivatalokhoz kerül, és a katasztrófavédelmi feladatokat - így az önkormányzati tűzoltóságok fenntartását - is az állam látja majd el.

A kétezer fő alatti településeken nem működhet önálló önkormányzati hivatal, ezeknek a településeknek egyesülniük, társulniuk kell majd egy másik helyhatósággal – mondta Tállai András.

2013. január 1-jétől hatályba lép az új feladatfinanszírozási rendszer, az önkormányzatok hitelfelvételi és kötvénykibocsátási lehetőségei viszont már 2012 elejétől szigorodnak, és ugyanettől az időponttól bevezetnek egy új törvényességi felügyeleti rendszert is - sorolta az önkormányzati államtitkár.

Nem lehetnek képviselők a polgármesterek

A 155 paragrafusból álló indítvány tartalmazza a szigorodó összeférhetetlenségi szabályokat is, így például azt, hogy a jövőben a polgármesterek nem lehetnek egyszerre országgyűlési képviselők, és fordítva. A törvénynek lesz egy új, úgynevezett méltatlansági fejezete, amely azokat az eseteket tartalmazza majd, amikor a választott tisztségviselő alkalmatlanná válik feladatának ellátására, például azért, mert elrendelik a kényszergyógykezelését.

Budapest és a kerületek közötti feladat- és hatáskörmegosztás a jelenleginél egyértelműbben, átláthatóbban lesz meghatározva. A fővárosnak is marad például adókivetési joga, mind a fővárosnak, mind a kerületeknek lesznek parkolási feladatai, és a javaslat tisztázza a közterületi utak fenntartását is.

  • kapcsolódó anyagok
ÖNKORMÁNYZATOK
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT