Állásfoglalás a magyar-szlovák kettős állampolgárság ügyében

2011.12.15. Jogi Fórum/ Magyar Helsinki Bizottság

A magyar állampolgárság felvétele miatt a szlovák állampolgárságukat elvesztő szlovákiai magyarok történetét a Magyar Helsinki Bizottság elképesztőnek és abszurdnak tartja.

A két ország rossz szomszédsági viszonya következtében kialakult helyzetben a nemzeti identitásukat a magyar állampolgárság felvételével is kifejezni kívánó emberek abban a tarthatatlan helyzetben találják magukat, hogy elveszítik annak az országnak az állampolgárságát, ahol élnek és élni kívánnak.

Ezért a helyzetért a szlovák mellett a magyar kormányzatot is felelősség terheli, mivel nem mérte fel megfelelően lépésének időzítését, lehetséges következményeit, és azt, hogy ténylegesen meg tudja-e védeni azokat, akiket a szlovák szabályozás sújt.

Sem a magyar állampolgárság megadása, sem a kettős állampolgárság szlovákiai kizárása nem ütközik az Európa Tanács állampolgárságról szóló egyezményébe, ezért a konfliktus nemzetközi jogi úton nem oldható fel, így a helyzet rendezését a két kormányzatnak kell vállalnia.

A Magyar Helsinki Bizottság a magyar állam hatóságai által elkövetett emberi jogi jogsértésekkel foglalkozik, ezek áldozatait segíti. Ezért a szlovák állampolgárság elvesztése kapcsán az érintetteknek a magyarországi honosítással és a magyarországi tartózkodáshoz szükséges okmányok beszerzésével kapcsolatos ügyekben tud segítséget nyújtani. A Bizottság ezekben az ügyekben tanácsadással, szükséges esetén jogi képviselet biztosításával segít a hozzá fordulóknak.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK
ÁLLAMPOLGÁRSÁG
HELSINKI BIZOTTSÁG