Az ügyészség 278 embert vádolt meg a Fészekrakó programhoz kapcsolódó ügyben Miskolcon, az 520 oldalas vádiratot benyújtották a bíróságnak – közölte Borsodi György, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészhelyettes csütörtökön sajtótájékoztatón.

Miskolc avasi lakótelepére 2005-től, főleg vidékről sokgyermekes családok költöztek be a Fészekrakó program keretében, amely használt ingatlanok vásárlása esetén jelentős állami támogatást biztosított számukra; ezt a lehetőséget használta ki egy ügyvédi iroda köré szerveződött csoport – mondta a főügyészhelyettes.

Feljelentések, állampolgári bejelentések és a Miskolci Városi Ügyészség Magánjogi és Közigazgatási Jogi Szakága által indított büntetőeljárást követően kezdődött nyomozás a Fészekrakó program keretében nyújtott banki jelzáloghitelek felvétele során történt visszaélésekkel kapcsolatban.

Borsodi György közlése szerint 132 ingatlanhoz jutottak hozzá olyanok, akik valótlan tartalmú munkáltatói igazolást mutattak be, így természetesen sem a felvett hitelt, sem pedig a rezsit nem tudták fizetni. Az ingatlanokat megvásárlóknak csupán a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatás jelentette az önrészt. A lakásokra az OTP-től vettek fel 25 év futamidejű kölcsönt a fiktív papírokkal, majd a hitelt nem vagy csak rövid ideig törlesztették.

Az ügyben az ügyvédi iroda mellett érintett az OTP egy tisztviselője, az értékbecslő, s az is, aki fiktív munkahelyi igazolásokat adott ki ahhoz, hogy az érintettek hozzájuthassanak a lakáshoz.

A főügyészhelyettes elmondta: a jogszabályi lehetőségeket kihasználva az ügyvéd irányításával az elkövetők szervezetten, összehangoltan, együttműködve és rendszeres haszonszerzésre törekedve bonyolították le a hitelfelvételeket. Az adásvételi szerződések magasabb vételárról szólták a ténylegesnél, a tényleges vételár feletti részen pedig osztoztak. A valótlan igazolások segítségével megszerzett lakásokat az oda beköltözők jószerivel teljesen lelakták; az ingatlanok visszavétele megkezdődött.

Az OTP-t 750 millió, az államot 170 millió forint kár érte. Az ügyészség gazdálkodó szervezet önálló, intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat.

Az ügyet – kiemelt jellege miatt – várhatóan hamarosan tárgyalja majd a Miskolci Törvényszék.