Barroso biztosítani kívánja a magyar igazodást

2012.01.13. BruxInfo

Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jognak és értékeknek – jelentette ki csütörtökön Koppenhágában az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso a dán elnökség és a biztosi testület közös évadnyitó ülését követően újságírói kérdésre foglalkozott Magyarországgal. Közölte, elégedettséggel tölti el az a magyar bejelentés, miszerint a hatóságok készek módosítani a jogszabályokat, ha azok a Bizottság vizsgálata szerint ellentétben állnak az uniós jogszabályokkal és értékekkel. Hozzátette, hogy a testület éppen ezekben a napokban véglegesíti jogi értékelését, amelyet követően január 17-én jelenti majd be a döntéseit.

Barroso úgy vélte, hogy az Európai Bizottságot a szerződések kvázi bírósági jogkörökkel ruházták fel. Leszögezte, hogy a Brüsszel minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen a közösségi jognak és az értékeknek. Egyúttal emlékeztetett rá, hogy a testület már hosszabb ideje figyelemmel kísérte a magyarországi jogalkotást, és decemberben maga is két levelet írt a magyar kormányfőnek, arra kérve, hogy a kifogásolt tartalommal ne fogadják el a törvényeket. „Sajnos ez nem következett be” – tette hozzá.

Barroso egy másik kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a Bizottság csak olyan kormányközi megállapodást tud támogatni a fiskális paktumról, amely teljesen összeegyeztethető a közösségi módszerrel és az uniós intézmények kiemelt szerepével. Kiemelte, hogy csak olyan megállapodáshoz tudja adni a hozzájárulását, ami nem gyengíti meg az EU egészét és nem veszélyezteti annak egységét. Ezért is tartja fontosnak, hogy lehetőségként valamennyi uniós tagállam részt vegyen a kezdeményezésben. Külön is megdicsérte a nem eurózóna-tag Dániát, amiért kész mindent elkövetni az EU egységének megőrzése érdekében. „Minden más fejlemény káros lenne, ami árt az európai egységnek” – tette hozzá.

Helle Thorning-Schmidt, a soros elnökséget ellátó Dánia miniszterelnöke elégedetten nyugtázta, hogy a fiskális paktum kitárgyalása nyitott minden tagország számára. Bár még korai lenne a szövegről beszélni, Koppenhága szerinte a lehető legnagyobb mértékben részt kíván venni a kezdeményezésben.

A Bizottság elnöke egy másik kérdésre közölte, hogy tovább kellene erősíteni a valutaövezeten belüli pénzügyi tűzfalat. Kérdésesnek nevezte ugyanakkor, hogy meddig készek elmenni a tagállamok. Előző nap Mario Monti olasz kormányfő az Angela Merkellel tartott találkozót követően szorgalmazta a pénzügyi tűzfal további erősítését. A dán kormányfő közölte, hogy nagy csodálattal nézi Monti erőfeszítéseit. Érti a tűzfal megerősítéséről szóló felhívásokat is – mondta -, de azt is hozzátette, hogy a tagállamok megítélése szerint decemberi csúcstalálkozójukon nagyon messzire elmentek ebben a kérdésben.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT